Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DIMA - INTRESSANT ATT STUDERA

2023-02-14

 Även om man helt nördigt snöar in på en ras, försvinner väl inte hundintresset helt allmänt för hundar. Hundar som djurslag, tänker Matte. I resonerandet och diskuterandet kring hundars betteenden. Även om beteenden kan vara rastypiska utifrån den strikta rasavel som bedrivs. Där den genetiska variationen ibland minimerats och där nytt blod måste till för att rädda en till numerären liten ras. Bra artiklar i senaste Hundsport. Forskning bedrivs gällande de nordiska spetshundarnas ursprung.

Att då händelsevis råka få en ny flockmedlem, som kanske är en del av en ledtråd bakåt i tiden till Lapphundrasernas ursprung - även Lapsk Vallhund, visade sig bli väldigt intressant när Dima flyttade in. Nej, planen var absolut inte att söka en kompis till Aili utomlands. Matte ville ha information och kunskap om den hund som skulle införlivas som vuxen i flocken. Matte sökte inte specifikt efter en Lapsk Vallhund! Storleken och typen av hund var viktigast, samt att hunden inte hade en historia som innehöll någon form av problematik. Men sökte nytt hem av skäl som felköp eller ändrad livssituation eller sjukdom, dödsfall.

Både Matte och Husse ville få in en hund i flocken som matchade Aili. "En glad skit som ville hänga med på allt som Aili brukar göra" och Dima lever upp till förväntningarna. Han har förvisso ett förflutet i ett annat land som hittehund redan som en två månader gammal valp, men han kom till Sverige fyra månader gammal. Han har levt längre tid här än där tänkte Matte, när han hämtades hemma hos sin första matte i Sverige på första Advent. Nyss fyllda ett år.

För den allmänt hundintresserade är Dima en intressant hund utifrån sitt genetiska ursprung. För den som är intresserad av Lapphundraser bör Dima vara väldigt intressant. Hundar som han, anses i alla fall av vissa forskare, vara ursprunget till de nordiska spetshundraserna, inklusive Lapphundarna med Lapsk Vallhund. Matte har tidigare läst att dessa urhundar har mer gemensamt med Lapsk Vallhund än många andra raser. Som sagt, forskning pågår och Matte studerar Dima hemma i vardagen och på träning och anser, liksom Husse, att Dima uppför sig som de Lapska Vallhundar som levt med Husse och Matte sedan 1998.

Dima och Aili skulle kunna vara kullsyskon. Varför han skulle kunna tänkas vara intressant för många som är intresserade av Lapska Vallhundar. Tänker Matte och Husse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)