Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ RAMIRENT/"LIME"

2015-08-13

Onsdagen bjöd på mer sommarväder. Dagen började mulen och Matte tog en kort sväng med hundarna på morgonen. Lite kyligt kändes det. Men det såg ut att vara soligare väder på gång och just som Matte och två granntanter anlände till golfklubben för en gemensam sommarlunch, sken solen över golfbanan och den lilla sjön. Damerna tog en snabbtitt i golfshoppen och slog sig sedan ner utomhus och skämde bort sig själva. Två vana pensionärer skulle lära den som nu gått på evig semester hur det är att vara "Friherrinnna"! Härskare över sin egen tid. Varpå hon utbrast: "Nu tänker jag sitta länge och äta lunch! Inga 45 minuter i dag!"  När krämporna kommer och orken tryter måste man komma ihåg att använda sin frihet till att må gott mellan varven. Ta hand om sig själv och njuta av det liv man har framför sig. Som är betydligt kortare än den man har bakom sig. Ett sorgligt faktum när livet känns gott att leva. Dagens gäster på golfklubbens servering bestod nästan uteslutande av icke golfare, som tog vara på livet och sommarvädret i vacker miljö.

På kvällen tränade Násti med sin dotter, dotterdotter och sin son på Ramirent i sol och värme. En familjeträning! Nástisonen Lime visade verkligen att han vet vad han håller på med. Han är nu fyra år gammal och upplevs som en vuxen hund. Mamma Násti behövde också tid för att bli vuxen. Både i kroppen och knoppen. Lapska mognar sent men håller länge. Lime fick ett stort frisök där den första delen var tom på figuranter. Hans förare visste inte var figgarna var gömda i nästa område. Han fyndade sedan Matte som klämt in sig bakom en byggnad mot ett staket. Där Lime endast kunde komma fram från det ena hållet, då ett stort träd stod i vägen och både skymde Matte och blockerade. Han gav inte upp och jobbade tyst vidare tillbaka runt byggnaden och sökte upp vittringen på nytt längs staketet. Han måste ta sig förbi en hel del bråte för att nå fram till legan och vittringskällan Matte. Där skallmarkerade han Matte snyggt liggande på marken! Lime visade att han både kan jobba helt självständigt utom synhåll för sin förare samt lösa ett problem för att ta sig fram till sökobjektet helt på egen tass. 

Nästa figge var Husse, som likt en apa hävt sig upp och klättrat vidare upp ett stycke i en jättelik permanent placerad kran. Lime fick vittringen just som han passerat. Vinden var rätt god och vittringen slog ner ett gott stycke bort. Lime vände tillbaka i en  båge först och sökte vittringen runt om. Fick den, närmade sig kranen och tappade den. Då vände han och gick raka vägen tillbaka, stannade och vittrade koncentrerat. Lokaliserade Husse ett stycke upp och skallmarkerade mycket snyggt rakt emot honom från lite håll. Mycket snyggt och rutinerat jobbat och Matte kände sig mycket glad åt vad hon såg! Gázzis barnbarn har via sin mor Násti bevarat de goda arbetsanlagen.

Násti och Modji fick varsina frisök där Husse och Matte inte visste var figgarna var gömda. Násti jobbade mycket bra. Modji var denna kväll splittrad av dofter och det visade sig att räv varit på området då det låg rävskit lite här och där. Modji hittade även något väldigt smakligt och blev tagen på bar gärning när hon ägnade sig åt födosök i stället för personsök....  Modji har gjort betydligt bättre ifrån sig än denna kväll. Hon jobbade och hon fyndade, men hon gjorde även lite annat. Söket hade kunnat varit klart snabbare.

Aili fick prova något nytt, där Matte var den som saknades och hade lämnat ett klädesplagg att lukta på. Husse fick köra Aili för att vänja henne vid olika förare. Hon hittade "störningsfiggen" uppe på en platå och jobbade sig närmare, men konstaterade att det var fel person och jobbade vidare in i en byggnad där hon fyndade Matte, som var gömd i ett hörn bakom en mängd föremål som tvingade Aili att söka en ingång till gömstället. Aili jobbade mycket bra och gav inte upp trots svårigheterna. Även hon visade prov på både stor självständighet och god problemlösningsförmåga. Aili fick även ett kort sök med Matte som förare och Husse som försvunnen person där Aili fick större svårigheter gällande vittringsförhållandena. Där Husses vittring och störningsfiggens vittring slog i varandra. De var gömda på var sin sida av en mindre byggnad och rätt i vind. Det blev inte helt lätt och Aili blev brydd. Det blev lite fel först men hon löste uppgiften. Vågar man inte testa och höja svårighetsgraden kommer man inte vidare. Man måste våga misslyckas.

Kvällen avslutades på Pizza Hut med en måltid utomhus denna ljuvliga sommarkväll. Tack Hussarna för en givande träningskväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)