Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKIFTGÅNG

2021-08-15

fredagen ägnade sig Husse åt golfspelande på annan ort, där en artonhålsbana skulle besegras i en inbördes kamp med nära anhörig. Handikapp måste sänkas!

Matte ägnade dagen åt fortsatt röjande i stugan. Det är ju kul att då och då förnya arsenalen prylar och kläder med mer passande och anpassade saker när livet förändras och för att kunna det måste gammalt bort. Livet förändras med åren och sådant som använts ofta tidigare används inte alls längre. Bättre då att andra kan använda sakerna eller att man inser att de gjort sitt och bör förpassas till återvinningen. Bland annat finns diverse hundprylar anpassade för andra hundar kvar i gömmorna. I flocken har tidigare både mindre och större hundar ingått. Några valpar skall inte tillverkas mer och vad som väntar i form av fortsatt hundägande är skrivet i stjärnorna. Röj, röj! Allt det där som hamnar längst in i skåpen och i hörnen på förråden. Matte jobbade frenetiskt och Modji och Aili bidade sin tid i viloläge för det mesta. Samt jagade lite vattensork gående i den nu åter vattenfyllda bäckfåran.

I kvällningen avslutade Matte en intensiv arbetsdag med att ta en powerwalk med hundarna. Ibland är det bästa att bara hålla igång i full fart rakt in i kaklet, för sätter man sig ner somnar man. Nu öste Matte på och lyckades slå personligt rekord på den kuperade rundan i området. Idealtiden på fyrtiofem minuter, inkluderande en del nosande och rätt mycket skvättande och varierande hastighet pressades till trettiofem minuter. Då tilläts bara nosande och toabesök för hundarna på den inledande korta uppvärmningssträckan i svagt medlut. Sedan var det full fart som gällde. Aili tog täten i sträckt koppel, sedan kom Matte med blicken stadigt riktad rakt fram mot målet och efter pinnade Modji på i hasorna på Matte och föste flocken framåt.

Vid hemkomsten fick hundarna dela på en saftig och kylskåpskall morot som efterrätt. Mat hade de fått tidigare. Vad Matte glömt var att ge sig själv lite att äta. Man jagar bäst med tom mage. Typ. Matte var fortsatt inte hungrig märkligt nog. Förnuftet fick i alla fall Matte att fixa några bördskivor med god mögelost, en egenodlad gurka och något att dricka som dagens måltid. 

Husse kom hem och "tävlandet" slutade med oavgjort och inga sänkta handikapp.

lördagen var det ombytta roller. Matte fick skjuts ut till Vaxholm för att ta båten till Sandhamn, tillsammans med söner och sonsambo. Husse tog hand om hundar och trädgård, som även den behövde lite röjning. Cinderella avgick från Stockholm där äldste sonen redan tagit plats och i Vaxholm anslöt närboende son med sambo och Matte, tillsammans med väldigt många andra som ville ut i till öarna denna fina sensommardag. Matte var bjuden på detta som födelsedagspresent, vilket uppskattades mycket! I Sandhamn var Matte varje sommar under sin uppväxt när familjen hade segelbåt och nu var det minst femtiofem år sedan senaste besöket!

Det var en mäktig känsla att uppleva att tiden liksom stått stilla. Seglarhotellet var lite utbyggt och bageriet hade flyttat från strandpromenaden. Dansbanan var borta. Men nog kände Matte igen sig där hon inte varit sedan tonåren! 

Besöket inleddes med ett besök i bageriet, där de traditionella Seglarbullarna säljs. I Sandhamn måste man köpa just Seglarbullar! Därefter bjöds Matte på fin lunch på Seglarhotellet intill hamnen, med sitt gytter av båtar vid alla bryggorna. En långpromenad inåt ön väntade sedan och tvåmeterssönerna älgade iväg med långa steg. Matte fick ännu en powerwalk  för att hänga med längs sandvägen, som leder bort mot den stora sandstranden några kilometer bort. Nu var inte stranden målet, då båten hem måste hinnas med och det blev helt om i god tid för att slippa springa sista biten.

Ombord på båten bjöds Matte sedan på kaffe med Seglarbullar och kakor och magen stod i fyra hörn! Färden med Cinderella tillbaka till Vaxholm blev fin genom Stockholms Skärgård och farväl togs av sonen som medföljde båten in till stan. Övriga möttes på kajen av Husse, Modji och Aili, nedanför Vaxholms Hotell. Husse hade då varit i den lilla skärgårdsorten ett par timmar redan och njutit av sjöluften tillsammans med hundarna. Mycket fanns att titta på så här i semestertider och många utländska turister hade hittat hit. De två Lapska stötte bland annat ihop med en besökande hund från Tyskland. Hem for alla efter en mycket givande dag med mycket frisk luft.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)