Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SPARADE PENGAR

2015-07-12

Lördag.

Husse och Matte jobbade vidare med altanen och marken framför huset. Gången börjar se jämn och fin ut och stenläggningen av altanen är klar. Hundarna älskar att ligga här framför ytterdörren och glasverandan, med utsikt över vägen. Det sparsamt gräsbevuxna och jordiga gårdstunet var en populär liggplats tidigare, men hundarna drog in mängder med torra barr från de stora granarna som stod där och vid regn blev hundarna jordiga om fötterna. Nu ligger de rent och fint som på ett golv. Altanen är lagd av återvunna plattor och där storlekerna inte stämde helt ihop har Matte krupit omkring och fyllt i luckor med mindre stenar, som knackats ner för undvikande av glipor. Det ägnade hon hela förmiddagen åt. Husse körde flera lass med kross och jämnade till gången. Nu är gåytorna nästan klara för att slitas på, bortsett från biten närmast grinden. Återstår gör alla kanter. Hur de skall fixas till är ännu inte helt bestämt. I september skall bygget starta och då lär all mark runt plintarna trampas till och snickarna måste kunna gå runt om bekvämt. Hur mycket skall göras närmast tillbyggnaden innan och hur skall det utföras?

Husse och Matte har valt att ägna semstern åt detta markarbete för att spara pengar. Varken Husse eller Matte har lagt plattor själva tidigare, men det är ett tidsödande jobb och tungt när plattorna som fanns att tillgå är på 50x50 cm! Jobbet tar tid från hundarna och diverse inplanerade semesteraktiviteter, men tanken på 500 sparade kronor i timmen, gör att det är värt det många gånger om. I det stora hela gynnar det familjen inklusive hundarna att få ett rum till när stugan är liten med bara två rum, samt en fin uteplats, som en innegård, framför huset. På plattorna kommer det att torka upp betydligt snabbare än i jord och gräs som fanns här tidigare.

För två fullständiga amatörer med några år på nacken är detta anläggningsarbete ett arbete som måste varvas med annat, för att ryggarna skall palla belastningen.

Hundarna fick promenera förmiddag och kväll trots allt. I övrigt var Husse och Matte bortbjudna på fika på eftermiddagen, långt söder om stan och blev borta flera timmar från hundarna. Husse och Matte fick se de mest fantastiska ultraljudsbilder på en väntad liten kille. Ett människoknytt som beräknas vara färdig för världen i november. En bild på två fotsulor med alla tår underifrån! Helt magiskt! Hur många är fotade rakt underifrån? Annat än på löplabb! Denne lille kille är fotad inne i sin mamma med fotsulorna tätt intill varandra underifrån.

Teknikens och livets under. Ofattbart stort i kombination. Vackert och märkligt. Husses barnbarn.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)