Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTERNETATTACK

2014-12-12

FREDAG. Det gick inte att komma ut på nätet förrän klockan 17.

Enligt TT var det en överbelastningsattack som även skett nyligen och som Telia trodde att man nu skyddat sig mot. Det hade man uppenbarligen inte och visste inte varför.

torsdagen morgonrastade Matte hundarna som vanligt och tog sedan med dem i bilen ner till centrum. Där tillbringade Matte en timme med träning av sin gamla kropp för att få den återfinna sig själv. Andra gummor slet med sina kroppar jämsides och Matte skämdes för att bara orka/våga pressa 22.5 kg med benen och lyfta ynka 2 kilo. Körde crosstrainern med belastning 2 och 45 varv i minuten under tio minuter och tvingades inse att i jämförelse med den seniga damen bredvid var det smått bedrövligt....  Huruvida de andra gummorna har någon nyopererad höft vet inte Matte, men skulle inte tro det. Hoppas inte det. Men som med rallylydnad skall man främst tävla mot sig själv och sett ur det perspektivet är Matte mer än nöjd med sina framsteg de senaste månaderna. Från början fick Matte inte belasta benen alls, annat än medelst promenerande. I armarna är hon också starkare än tidigare. Det går i alla fall åt rätt håll.

Efter gymtimmen tog Matte med sig hundarna ut på långpromenad i den isande kalla vinden. Promenerade runt centrum, förbi kyrkan mot Vallentunasjön, tillbaka runt utkanten av samhället och avslutningsvis genom centrum. Det tog en timme.

Solen sken till och från under fredagen och busväder sades vara på gång. Utan fungerande internet använde Matte datortiden till telefonkö och undanplockning, men sedan kändes det viktigt att ta tillvara det fina vädret för utevistelse. Matte gick "Mossvägenrundan" med hundarna i god fart och i området var det väldigt tyst och lugn överallt. Men den vaktande Hoffen skällde mer än vanligt när de tre Lapska passerade tomten. Hon har ju inget annat att göra när det är slut på långpromenader för hennes del. Det är ju det där med att åldras före sin hund....  Inte kul för någon inblandad.

Matte klev på och hundarna fick småtrava för att hänga med. Motionsrunda och inte rastningsrunda! Toabesöken fick klaras av i början av promenaden, sedan skulle farten hållas. Vilket lyckades hyfsat. Idelatiden var tidigare 45 minuter och nu tog det 50 minuter. Farten i den långa uppförsbacken hölls inte som önskat. Inte hundarnas fel. Flåset räckte inte hos Matte. Det var dessutom väldigt halt, utom i gruset i vägkanten.

Vädret fortsatte att vara fint med en hel del sol och bara en svag vind samt tre plusgrader. Matte tog en fika vid vedbodväggen i söder och just då kom ett moln så klart. Men det var fint ändå! Hundarna fick sedan lite enskild träning. Násti och Modji i fritt följ och Aili ringtränades inför söndagen. Lydnadsträningen har gjort att hon gärna sätter sig så fort man stannar. Nu åkte klickern fram  och stående alldeles stilla och uppmärksamt tränades. Domaren blir nog inte så förtjust om Aili sitter vid bedömningen. Det blir knepigt. Matte ringtränar och Husse ställer, eftersom Matte inte får springa.

Efter tre timmars utevistelse i en plusgrad hade hundarna fått nog och alla tre kurade ihop sig på glasverandan. Aili och mormor Násti värmde varandra i korgen och Modji intog korgstolen med fårskinnet. Matte städade framför huset och eldade i eldkorgen i ytterligare en timme. Men fyra timmar i friska luften och annalkande skymning fick även Matte att dra sig inomhus. Till en brasa och en mugg kaffe.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)