Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA TRÄNING MED HÖGA FIGURANTER

2023-02-16

Livet består av mer än hundar och träning och ibland hinner Matte inte sätta på datorn på morgonen och sedan kommer annat i vägen. I oktober besökte Matte sin tandläkare som förordade en bro mellan två tänder. Gamla tiders lagningar håller inte för evigt och det är jus trist. Matte litade på sin tandläkare som satte igång arbetet. Sedan dess har Matte dagligen påmints om att hon har en underkäke, då ena halvan av denna underkäke ger sig till känna dagligen. Med viss assistans från grannen ovanför. Detta faktum gjorde inte tandläkaren det minsta glad på måndagmorgonen. Inte Matte heller, som ångrar hela alltet. Bättre före än efter trots allt. En tandläkare som hamnar i försvarsposition är inget man behöver efter flera månader med tandvärk. Faktiskt. Matte ombads stå ut i ännu två månader. "För att se om det blir bättre". Eller om två tänder dukat under efter behandlingen. Två levande tandrötter förvandlas kanske gradvis till två döda tandrötter. De höll kanske inte för påfrestingen enligt tandläkaren. Kul.

Onsdag.

Som vanligt tränade flockens båda hundar med träningsgruppen på kvällen. Nu i fordonshallen som är rejält välfylld med stora arbetsfordon och möjligheter att gömma sig högt uppe. Rubriken syftar alltså inte på figuranter som rökt på eller intagit någon drog på annat sätt. Terminologin med "höga figuranter" kanske kan vara lite förvirrande för den som inte är insatt i hur man söktränar efter människor med hjälp av hund.

Dima har under den första tiden med räddningssökträning i stort sett bara fått söka rätt på människor som varit gömda på mark- eller golvnivå. Han flyttade in i flocken för drygt två månader sedan, ett år gammal och sattes omedelbart i träning. Träning upplagd som en rolig kurragömmalek med trevliga människor som blev glada och delade ut godis när de blev hittade av Dima. På grund av årstiden har han fått starta sin utbildning och träning inomhus, vilket ger honom många fördelar. En hund som endast fått söka utomhus och är van vid tydliga vindar från början, kan få vissa problem när den skall börja söka inomhus där vindar saknas, men fläktsystem spelar spratt. Samt där vittringsvägar bromsas och strys av väggar, golv och tak. Hundarna i flocken har haft förmånen att få träna väldigt mycket inomhus redan från start när de varit valpar. Ribban har varit högt lagt från början. Även Dima får alltså träna under vittringsmässigt svåra förhållanden redan nu.

Utifrån vad Dima visat hittills är han en mycket bra sökhund med bra näsa och bra skalle. Men han är en nybörjare! Han saknar erfarenhet. Matte såg en potential och Dima levererar. Från början har han fått lära sig goda startrutiner och nu visade han att han har lärt sig vad Matte menar när han ombeds sitta kvar vid start. Matte sätter sin hund och lämnar den, för att själv gå fram några steg och titta mot sökområdet. Hunden får en signal att fokusera framåt när föraren visar intresse framåt. Dima satt kvar fint och Matte återvände och satte honom i arbete på ett frisök. Lokalen var full av gammal vittring från tidigare sök under kvällen och Dima kollade vittringen vid tidigare använda gömställen. Även där Aili nyss hittat Husse högt uppe på en container.

Klicka för större bild.

Plötsligt kom en kille in i lokalen under Dimas sök. Någon som ville kolla något på sitt fordon. Dima blev väldigt nyfiken och hängde på killen som inte lät sig störas. Matte blev sedan tvungen att kalla in Dima rakt igenom hela lokalen, när killen skulle ut och Dima ville hänga med! En väldigt lång inkallning! Dima kom som ett skott! Glad och yster rusade han tillbaka till Matte, som kände att Dima förstått vad Matte menar när hon ropar på honom. Även om han inte alltid hörsammar hennes önskningar.

Matte hade placerat en figurant högst uppe på ett stort fordon och vittringen föll ner runt om lite diffust. Dima fick lite vittring här och där men tappade den, varför Matte kopplade honom och stagade upp hans sök kring fordonet. Dima visade att han fick vittring och släpptes lös nära maskinen. Varpå han gick in under maskinen och stod där och viftade på svansen! Rakt under figuranten. Som ombads belöna och Dima blev lite förvånad när rösten kom så högt uppifrån. Figuranten klättrade ner och en lycklig Dima belönades med köttbullar.

Det blev svårt - men inte för svårt! Dimas första riktigt höga figurant. Matte samlar information om Dima för att kunna lägga en klok och genomtänkt stegringsplan för hans utbildning och träning i räddningssök.

En hund som är som en Lapsk Vallhund, så som Matte känner rasen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)