Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄDGÅRDEN FRÄMST

2019-09-16

I dag, måndagen den 16.9 fyller Ailis valpar 12 veckor. En månad har de nu levt i sina nya flockar. De har välkomnats med mycket kärlek och kunskap om hur valpar uppför sig och hur Lapska valpar är och det är Matte och Husse oerhört tacksamma för!

Tiden går skrämmande fort! Jaffi, Násste, Fanndi.

Klicka för större bild.

Söndag.

Dagen började grå och våt. Skurarna som följde på nattens regn avlöste varandra under förmiddagen. Trädgårdsarbete väntade och just som Matte tänkte gå ut öppnade sig himlen. Flera gånger. I den mycket kraftiga vinden drog molnen gäckande undan, bara för att blixtsnabbt ersättas av andra och när isbitarna, om än små och i form av hagel, vräkte ner, kändes det hart när omöjligt att tänka sig att få något av allt som måste göras ute gjort. Modji och Aili låg torrt och skönt i uterummet och njöt av både ute och inne utan väta. Lamporna blinkade oroväckande några gånger och månne var något träd på väg ner över ledningarna? Stora lövmassor vajade och gula löv singlade höstlikt från björkarna kring stugan. Matte läste på morgonen i D.N. att Sverige nu täcks av mer skog än för hundra år sedan och att två tredjedelar av landet täcks av skog, så det finns några träd som kan lägga sig över alla luftburna ledningar när vinden tar i!

Glädjande besked kom en telearbetare med, när den egna fasta telefonen trilskades nyligen! För inte alls länge sedan hade boende kring Norrtälje fått besked om att de ledningar som revs ner vid stormen Alfrida vid Nyår inte skulle ersättas. Då kopparnätet ändå var gammalt och måste ersättas av nya ledningar, skulle man nu skynda på skrotningen av detta. Alla fasta telefoner skulle därmed bli obrukbara. Den enda livlinan många gånger i en trakt med usel mobiltäckning och vid strömavbrott slutar mobilmasterna att leverera efter femton minuter - högst. Ingen ansvarig vill veta av att många boende i skogarna kring Norrtälje och ute på de stora öarna och även i området där Lapskflocken bor, måste gå utomhus för fullgod mobiltäckning! I den egna stugan, som är en tunnväggad fritidskåk från slutet av sextiotalet, finns ingen täckning/mottagning i hallen! Man måste sitta nära ett fönster och helst i uterummet för att samtal inte skall brytas! Vid strömavbrott är det omöjligt att ens ringa larmnumret! Skall man behöva skaffa brevduvor den dag de skrotar kopparnätet? Kostnaden för att ha kvar en fast telefonlinje höjs då och då och nu åter. Men bor man ute i skogen och träd lägger sig över ledningar och strömmen försvinner, vill man kunna ringa efter hjälp om olyckan skulle vara framme! Den unga telearbetaren berättade  härom veckan att reaktionerna varit så stora att man till slut backade och beslutade återuppbygga det fasta kopparnätet, efter Alfridas härjningar i skogarna i Roslagen! Måtte nu detta stämma.

Vid lunchdags drog så äntligen montäcket iväg och himlen blånade allt mer! Femton grader och sol, men väldigt blåsigt. En mild vind som inte var obehaglig och både Husse och Matte satte fart med allt som skulle göras. Husse krattade bort slaget gräs och kärrade sedan bort mycket av allt det material som muddrats ur bäcken, som nu vattenfylls allt mer varefter regnet faller. Matte tillvaratog ytterligare lera och jord och formade en liten slänt för att jämna ut en nivåskillnad mellan gräsmattan och husets entré intill grinden. Nej, inte för anpassning för rollator. Inte än som tur är. Men för skottkärra och gräsklippare, samt av rent estetiska skäl, för att dölja en ful övergång sedan tidigare ägare. Matte lappade och pusslade och fick till slut dit gammal grässvål och klöver så att konstruktionen tål att gå på. Återanvändning!

JAS står för juli, augusti, september och innebär tre månader lämpliga för beskärning. Matte ligger efter, då valparna tog den mesta tiden under juli och halva augusti. Nu var det äppelträdets tur bland andra och ambitionen är att hålla det lågt och rätt litet, som i äppelodlingar. Det skall inte få dra iväg på höjden och det får inte bre ut sig för mycket på andra växters bekostnad. Inga grenar skall bli så långa att de knäcks av tunga äpplen. Lite bonsaiartat får det se ut och aldrig har äpplena varit så stora som i år! Inte så många - men stora! Solen skall nå in överallt! När det var klart gav sig Matte på de nu stora buskar som under sommaren brett ut sig med grenar mot staketet ut mot vägen. När snön kommer får de inte tynga ner nätet som hindrar hundarna från att komma över det låga trästaketet. Här fanns en hel del att göra! Silverbusken hade redan tyngt ner nätet och häggmispeln var på god väg. Ett beskärningsjobb som måste göras varje år för att bevara stängslingen intakt och för att det inte skall se ovårdat ut. Sedan småputsade Matte här och där med busksaxen för att underlätta gräsklippning och för att snygga till helt allmänt i trädgården. Ett roligt arbete av lite kreativ art. Husse lassade sedan in alla grenar i släpet och på tippen komposteras allt. 

Modji och Aili flyttade runt på tomten och kollade lite då och då vad Husse och Matte pysslade med. På granntomten och vägen fanns också lite att hålla koll på och när Husse och Matte fikade dök hundarna upp som från ingenstans! Husse hade varit iväg och skjutsat en billös granne och kom hem med wienerbröd och då måste hundarna städa under bordet på altanen. Men de blev dessvärre blåsta på smulorna bokstavligt talat, då vinden tog varenda tappad liten flaga från de frasiga bröden! Snopna blev de!

Glada blev de när Husse släppte spaden och skottkärran och greppade koppel och halsband, signalerande skogspromenad! Matte gick in och fixade en mustig fiskgryta  och än räcker den egna potatisen några middagar till. 

Ensam i köket for tankarna och Matte hade läst på FB om en Lapskkull i Finland med valpar som söker nya hem. Valpar med föräldrar utan genomförd mentaltest. På en kommentar upplystes det om att det i rasens hemland är ovanligt med mentaltestade hundar. Det är ju synd. Matte har väl bara haft tur som hittat mentaltestade killar som pappa till valpar födda i stugan. Killar med fina resultat med både höga och väl placerade poäng, samt testade i olika hundsporter/aktiviteter. När man läser ett protokoll från ett genomfört LT måste man även titta på var de höga siffrorna finns och var gränsen för godkänt eller icke godkänt går. Man måste veta vilka egenskaper man söker och hur man läser resultaten. För det underlättar det om man har egen erfarenhet av att jobba med hund. Dessa förklaringar finns på svenska. Samma sak gäller för BPH och MH. Man får inte stirra sig blind bara på diagram och jämförelser. På BPH beskrivs hundens reaktioner och beteende med text! Vilket förefaller missas när man mest intresserar sig för spindeldiagram. Viss kunskap krävs om hundars beteende för att tolka beskrivningarna. Ett mentaltest säger inte allt om en hund naturligtvis. Men det är det enda redskap vi har och är bättre än ingenting. Vill man sälja valpar, oavsett ras, till aktiva hundägare som vill mer med sin hund än att den är trevlig och gillar promenader i naturen, måste man kunna presentera någon form av information om föräldradjurens användbarhet inom någon form av hundaktivitet, där ett samarbete med en förare krävs. Vill man sälja kameror till fotografer är det lämpligt att kunna en del om fotograferanade själv.Vill man sälja en tävlingshäst oavsett gren, bör man veta vilka kvaliteter som efterfrågas. Vill man sälja valpar till någon som söker en träningskompis eller en arbetskompis, förenklar det om man själv är aktiv med sin hund på liknande sätt som efterfrågas. Tänker Matte. Bra vore om fler sunda och aktiva hundar med erkänt goda arbetsegenskaper fick bli föräldrar. Oavsett arbetande hundras. För arbetsegenskapernas bevarande i raserna.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)