Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖDOSÖK

2014-09-16

Måndagen var Husses sista lediga dag. Han har hunnit göra vad han hade tänkt under ledigheten och Matte har kommit in i en vardag med händerna upptagna av två kryckor och därmed medföljande problematik. Hundarna har fått skogspromenader dagligen med Husse. Vädret har varit finfint sommarväder sedan två veckor tillbaka.

Denna den sista lediga dagen, skulle Husse skjutsa Matte till kyrkogården för att plantera en höstblomma på Mattes föräldrars grav. Alldeles i närheten ligger Djursholms Golfklubb och där var det planerat att lunchen skulle ätas. Väldigt mycket bilar fanns på parkeringen, men vädret var ju underbart. En stor skylt med många bilder på barn med deformerade ansikten med rubriken "Operation Smile" borde ha lett till en förklaring, men Matte kryckade vidare uppför slänten med Husse. Bara för att mötas av en skylt vid ingången till matsalen: "Serveringen stängd på grund av välgörenhetsgolf".

Ingen mat blev det där. Så Husse och Matte tog en nostalgitripp med bilen och väckte gamla minnen till liv hos Matte. Nästa mål var Djursholms Värdshus nere vid Värtan, med Lidingö på andra sidan vattnet. Så klart att det skulle vara öppet! Matte kryckade bort längs parkeringen för att mötas av ett litet anslag: "Lunchservering har upphört från den 16.6. Mat serveras endast på beställning till större sällskap". Hit åkte Matte med Mormor och åt lunch ibland. Tji mat här också alltså! Matte lever i det förflutna nu när Mormor inte lever längre och besöken på hemorten sker sällan. Matställen fanns på andra håll i Djursholms Centrum, men parkeringsplatser var det mer ont om.

Färden gick vidare till Danderyd och målet var golfbanan i Kevinge med det gamla klubbhuset nere vid Edsviken, bakom Danderyds Sjukhus. Nya hus är byggda inpå golfbanan och samma vägar som Matte varit van att ta var nu återvändsvägar. Husse missade en avfart och hamnade i röran vid entrén till sjukhuset. Där var vägen också flyttad och där vägen tidigare gått stod nu ett stort hus och skymde sikten. Husse höll på att hamna på Akuten! Men undvek både att krocka i trafikröran och att hamna på Akuten genom fel vägval som tur var.

Efter ett extravarv runt sjukhusområdet hamnade så Husse och Matte till slut där de hade planerat att hamna. Vid klubbhuset. Här var allt sig likt och den gamla gårdsbyggnaden som i Mattes barndom var sjuksköterskeskola föreföll ha blivit en jättelik privatbostad. 

Men var serveringen öppen? Nu fick Husse gå i förväg och kolla. Jodå. I ytterligare tjugo minuter. Skulle Matte hinna krycka sig fram i tid.....   Enda vägen dit var 21 trappsteg uppför en trappa. Matte kryckade på och fick beställa lite mat. Biff á la Lindström. Men Lindström hade stannat hemma från jobbet och rätten saknade helt smak av både rödbetor och capris. Vid en delning av biffen syntes inte heller några spår därav. Lite mat var med sanningen överensstämmande, då det till denna rätt smaklösa pannbiff serverades fyra mycket små rostade potatishalvor. Men rödvinsåsen var god! Husse blev inte mätt. 

Måltiden intogs ute på en stor balkong. Samtalsämnet vid bordet blev lätt absurt, då Husse och Matte kunde blicka ut över två av sommarens områden för akuta sök. En person räddades till livet och en hittades för sent. Sommaren var tung för många.

De stackars hundarnas dag blev inte heller som planerat. Tanken var ju att Husse och Matte skulle äta lunch vid ettiden och sedan fara hem igen med hundarna, som fått följa med. Nu blev eftermiddagen ett utdraget födosök och lunchen intogs först vid tretiden. 

Men när familjen kom hem tog Husse genast en skospromenad med hundarna. Därefter övningskörde Matte lite med sin elmoppe och hade med sig hundarna. Det kändes nog som att det kommer att funka. När batteriet är laddat och ett bra system för fastsättande av kryckorna funnits upp. Matte jobbar på det.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)