Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA OCH HUSSE

2023-04-26

Måndag.

Renoveringsprojektet går vidare med renoveringsobjektet Matte. Aili och Dima fick tillbringa större delen av dagen med Husse, medan Matte genomgick en ansiktsbehandling under eftermiddagen. Husse gick i skogen med hundarna och de fick tillbringa en del tid ute på tomten. De föreföll ha haft det bra tillsammans upplevde Matte när hon kom hem.

Ansiktsbehandling kan innebära mycket och den Matte genomgick hade absolut ingenting med ökad skönhet att göra. Tvärtom! Resultatet blir en rödfläkckig panna och ögonbryn försedda med blåsor som brister till sår. Brännblåsor i princip och är resultatet av ännu en behandling av Mattes solskador. För att bromsa utvecklingen av skadade celler, som annars kan gå på djupet och blir en form av hudcancer. Matte gjorde första delen av en PDT-behandling, vilket innebar att en salva applicerades och sedan fick Matte en skyddande plastfilm som ett stort plåster över hela pannan och ögonbrynen. Den skulle hon gå med under tre timmar för att salvan skulle tränga in i huden. Därefter belystes området med kraftigt ljus och det kändes som att få en blåslampa i ansiktet. Det 'brann' i ögonbrynen som är värst angripna. Sköterskan baddade med kallt vatten under de sju minuter som behandlingen skulle pågå. Behandlingen skall göras om för fördjupad effekt om en vecka.

Tre timmar spenderades i Mörby Centrum med kepsen nerdragen och händelsevis stötte Matte ihop med sin syster där! Båda syrrorna bor rätt långt härifrån men råkade vara på samma plats i samma stund och råkade dessutom mötas på en plats ingen av dem besöker särskilt ofta! Märkligt, men toppen med en fika tillsammans! Ödet och slumpen. 

När Matte kom hem ville hon tillbringa tid utomhus för kyleffekt på panna och ögonbryn, som ännu sved och brände. Därför tog hon en skön och kylande promenad med sina hundar och valde sedan att stanna utomhus ännu en stund i kvällningen.

Tänk på att använda solskyddskräm i sommar och var försiktiga med solandet! Man kan få solskador även utan att medvetet ligga i solen och steka sig. Mycket blev uppskjutet under pandemin och äntligen har denna behandling kunnat göras. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)