Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARIERAD INOMHUSTRÄNING, foton

2024-01-12

Onsdag.

Matte utnyttjar möjligheterna till raska långpromenader så länge det går. Med mildväder kommer vägarna snabbt bli allt isigare. Där inte ens spikskor eller snökedjor får grepp i underlaget och där möten med bilar blir riskablare när många kör för fort i området på smala kurviga vägar. Det har blivit timslånga hundpromenader dagligen, vilket har varit en njutning! Onsdagens promenad blev extra lång och Matte traskade med hundarna förbi beteshagar och genom skog.

Kvällens träning var åter förlagd till den gamla sjukhuskällaren. Ett mycket bra träningsområde, där hundarna kan ligga bekvämt uppbundna i väntan på att få jobba.

Klicka för större bilder.

Lokalerna är uppvärmda, vilket är en lyx för både väntande hundar och figuranter! Bullerträning får alla hundar på köpet, då den stora byggnadens fläktrum ligger här nere. Alla fläktar bidrar till ett oförutsägbart drag i de många rummen och utrymmena där vittringar tar oförutsebara vägar.

Aili fick ett sök där hon skulle hitta en person gömd bakom en uppställd dörr, intill en central hall där tre personer var gömda i en tillstängd skrubb. Många vittringar som slog i varandra alltså! Aili fick söka igenom samtliga rum och hon visade snart att vittringen av gömda människor var koncentrerad till det centralt placerade utrymmet. Hon hittade figuranten som stod bakom dörren och där vittringen kom att stiga rakt upp som genom skorsten, för att sedan falla ner både i rummet innanför och den stora 'hallen' där ytterligare tre personer var gömda. Nu återstod de tre i skrubben. Aili fick vittring vid dörren och skallmarkerade. Matte gläntade på dörren och bad figurant nummer ett komma ut för att belöna. Sedan tänkte Aili jobba vidare men kände att det fanns vittring kvar bakom den stängda plåtdörren. Hon vände och skallmarkerade på nytt; varpå Matte öppnade och bad figurant nummer två komma ut och belöna. Sedan var Aili mer noga innan hon lämnade dörren för att söka vidare. Hon upptäckte ännu en person där inne och skallmarkerade en tredje gång! Ännu en person kom ut och belönade! En realistisk situation där det är lätt att missa att fler än en person finns gömd tätt intill varandra i rasmassor.

När den tredje figuranten plockats fram var Aili lat och skällde en fjärde gång omifallatt Matte skulle släppa ut en fjärde figge som skulle belöna med godis! Aili tog en genväg och chansade och gick på en nit. Matte öppnade dörren och där var det tomt. För säkerhets skull gick Aili in och kollade det lilla rummet som var kring fem kvadratmeter och utan inredning. Öde! Aili hade konstaterat faktum och jobbade vidare.

Dima och de andra killarna i gruppen fick vara med om en nyhet. Vid den senaste träningen, för en vecka sedan, hade de den dåliga smaken att skvätta/markera mot några ställen och framför allt i det stora skyddsrummet med många inbjudande hörn att lyfta benet mot. Det visade sig sedan att en tik börjat löpa ett dygn senare. Gruppen består av fler hanhundar än tikar och två unga killar är relativt nytillkomna. Dynamiken i hundgruppen är alltså förändrad och vid utomhussök har skvättandet inte varit tillåtet men inget problem - om det skulle inträffa. Inomhus är detta beteende fullständigt oacceptabelt! Så nu var det skvättskydd på! Matte hade beställt på nätet och leverans skedde omgående. Perfekt. Ingen av killarna brydde sig det minsta om att de måste ha snoppskydd när de jobbade. Sökarbetet är något de älskar och de står ut med allt möjlligt, bara de får leka kurragömma! Dima jobbade fint och fick söka både i koppel för att lära sig bra sökmönster och frisöka i en god mix. Han hittade sina figuranter fint och han är mycket duktig och positiv att söka med!

Filmer finns på Instagram från både Ailis och Dimas sök.

Den yngste i gruppen är en kille med ambitioner! En grabb i slyngelålder och en grabb med potential. Nu skulle han få vara med om att tvingas söka sittande på en sparkcykel, som stod och väntade på att bli använd. Det kändes väldigt ovant initialt och han hade lite svårt att förstå vad som krävdes av honom. Med en kunnig och erfaren förare dröjde det inte länge förrän han begrep vad hon ville och han satt kvar med viss stöttning, när Husse började köra runt honom på ett sök i de olika rummen. Tröskelpassagerna blev en utmaning för alla inblandade och killen satt kvar trots att sparcykeln krängde rejält! Till slut visade han att han fått vittring och släptes lös och fick avsluta söket med funnen figurant och belöning! Imponerande!

Tre korta filmer finns utlagda av Husse på FB offentligt. Inte i någon grupp.

Aili visar nedan hur det såg ut när hon sökte sittande på sparkcykeln för två år sedan på samma plats. För en räddningshund är det viktigt att kunna söka från ett rörligt föremål, om underlaget i sökområdet skulle vara olämpligt att beträda för tassar. Hundskor skyddar i vissa lägen men inte i alla. Krossat glas kan skära sönder hundskor till exempel. 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)