Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDLIV VID TORPET

2024-06-19

måndagen hade en under lång tid frånvarande granne återvänt till sin fastighet, som föreföll ha köpts för att förvara byggmeteriel på för några år sedan. Det godkändes dock inte då området är detaljplanelagt, men icke förty är det en förvaringsplats för lite av varje. En stor och ilsket blå byggbod och en båt klädd i lysande blå shabrak är Mattes utsikt från sitt sovrum.... Inte vad man förväntar sig när man bor i ett fritidshusområde. Men Vallentuna kommun ser mellan fingrarna och låter det vara så i år efter år på allt fler fastigheter. Samtidigt som permanentboende måste kämpa hårt för att få bygga till ett rum enligt Attefallsbestämmelser! En av många små byggfirmor med utländska ägare, som är frånvarande långa tider för sökande av nya tillstånd. Under frånvaron hade gräset nu vuxet alldeles väldigt mycket och skulle klippas. Har man kört sönder gräsklipparen tar man trimmern. En stor bensindriven maskin med stark och ljudlig motor. Att klippa en mycket stor och förvuxen gräsmatta med trimmer tar tid. Samt låter väldigt mycket. Detta skedde nära inpå och Husse och Matte tröttnade på oljudet och drog till Torpet. Just som trimmerhanteraren fick besök av en kompis.

Aili och Dima tog för sig av den inhägnade skogstomten! Dima patrullerade av sitt andra revir, genom att springa en runda runt staketet. Han uppsökte sedan Matte och rapporterade att staketet var intakt och grinden mot skogen och berget på baksidan hade inte lämnats öppen. Aili traskade i lugnare tempo upp mot snickarboden och kollade läget i blåbärsriset. Fanns det några mogna blåbär ännu? Det gjorde det inte och hon återvände ner till gårdstunet och Husse, som tagit fram gräsklipparen. Matte hade tagit med den lilla eltrimmern för att rensa infarten från invasiva ormbunkar och luktärter. De trivs här! Tyvärr. Det var tomt i omkringliggande stugor och förhoppningsvis stördes ingen. 

Matte stökade lite inne i stugan och hundarna blev nyfikna och tittade in även de. Ytterdörren står alltid öppen när flocken är här och hundarna får gå som de vill och välja vad de vill göra och var de vill vara. Matte filmade en liten rundvandring på de 28 kvadraten, som rymmer hall, vardagsrum med liten gammal järnkamin, glasveranda/matrum, kök med indraget kallt och vamt vatten från egen brunn och sovrum med två sängar. Filmen ligger på Instagram.

Husse och Matte tog en vilopaus vid lillstugan och hundarna anslöt vid fikabordet. Det var tyst och lugnt och lagom varmt. Dagen led och solen sjönk bakom höga tallar på granntomten. Grannar kom hem från jobbet och det blev dags att fara hemåt, när mörka moln hopades i söder. Regn var att vänta. Nästan hemma möttes flocken av den grannkompis som avbrutit det högljudda trimmergräsklippandet. Som pausats under flockens bortovaro under eftermiddagen. Nu till kvällen var alltså det mesta av den närliggande gräsmattan oklippt. Trimmern kördes igång igen och fick sedan jobba. Länge. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)