Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI - "DEN HELIGA"

2021-12-20

Lördag.

Matte gjorde en felbedömning och satte på sig skor utan spikar i sulorna, för att gå på lång hundpromenad. Husse hade gått till brevlådan på morgonen och rapporterade om en isfri väg. Vilket inte alls var fel. Det var bara det att bortom det långa brevlådestället, efter kurvan, var det osynlig svartis på vägen. Möjligen kunde man se att asfalten bitvis, i motljus, såg lite annorlunda ut. Som tur var hann Matte inte halka och höll sig i gräskanten så länge en sådan fanns. Till slut blev det helt omöjligt att ta sig vidare och Matte vände om med hundarna. Som blev rätt överraskade när Matte sedan passerade deras revir och fortsatte så långt det gick åt andra hållet. Där det också blev såphalt rätt snart. Raksträckan förbi reviret var gåbar med vanliga skor. Så snart vägen svängde åt vardera hållet krävdes spikar i sulorna för att inte gå överstyr. Vilket inte hindrade bilister att köra som vore det barmark överallt.

Matte kompenserade hundarna genom att glest strössla pyttesmå hundgodisbitar över gräsmattan, för mer motion och aktivitet. Själv ägnade sig Matte åt lite juldekorerande utomhus med granris.

Söndag.

Fjärde Advent och julmarkand i Vallentuna Centrum. Dit for flocken så snart marknaden öppnade på förmiddagen, för undvikande av trängsel. Modji och Aili fick följa med. Många hundar besökte centrum, liksom många barnfamiljer. Lapskflocken gick förbi alla stånd med hantverk och fint var det, utan en massa saker som inte hör hemma på en julmarknad. Husse hittade sina julkorvar med "vilt" innehåll och de två Lapsktanterna visade sig vara attraktiva för flera barnfamiljer.

Många barn ville klappa! Vilket de naturligtvis mer än gärna fick göra! Kloka föräldrar frågade först och lärde sina barn att det måste man alltid göra! En pappa tog tillfället att grundligt lära sin väldigt unga dotter hur man umgås med hundar! Toppen! Lilltjejen, som var lite ostadig på benen, stöttades fint och pappa visade att hundarna var snälla. Tjejen litade på far sin och lämnade tryggheten vid sin barnvagn och siktade på Aili. Som tagit ögonkontakt och uppmuntrade genom att sätta sig ner och "bli liten". För att inte vara hotfull gjorde Aili som hon brukar - hon vände ryggen till! Diskret och med bortvänt huvud satt Aili som en staty och inväntade klappar på rygg och huvud. En förvånad pappa undrade om Aili förstod att det var ett mycket litet barn som närmade sig och ville umgås. Det var så väldigt tydligt att Aili hade full koll och uppmuntrade lilltjejen på alla sätt och vis för lite umgänge. Ömsesidig kärlek uppstod. Aili njöt och ungen var lycklig! Aili rörde sig inte. Inte förrän det var dags att ta farväl och klapparna upphörde. Ett foto på paret hade varit fint att ha! Lika höga med en sittande Aili. 

Det måste påpekas att Aili inte alls vuxit upp med små barn i familjen! De enda små barn hon träffat är andras barn och i liknande sammanhang. "Ute på stan" eller vid olika event där folk samlas. Aili har alltid varit mycket empatisk och inkännande och vid umgänge med de allra yngsta har hon alltid varit väldigt försiktig. Hon vill verkligen inte riskera att välta dem! Även annars sätter sig Aili och vänder ryggen till många gånger, när någon vill hälsa på henne. Öronen läggs ner och profilen blir "liten". Modji låter sig gärna hälsas på även hon. Hennes taktik är att närma sig varsamt och sedan stå helt stilla, så länge någon vill klappa henne. Liksom Modjis mor och mormor, som även de var positivt inställda till människor i alla åldrar, som ville umgås med dem. De fyra Lapska som Matte och Husse har levt med har alla varit mycket sociala. En egenskap som inte finns hos alla Lapska Vallhundar. Det är inte en egenskap nödvändig för en renvallande hund i sitt arbete. Återigen: rasen är mycket heterogen och individerna kan skilja sig åt väldigt mycket, vad gäller både mentalitet och exteriör.

Söker du en valp så se till att båda föräldrarna har de egenskaper du gärna vill ha hos din egen hund. Vilket inte är en garanti på något sätt. Inte sällan kan man känna igen en äldre släkting i den egna hunden. På gott såväl som på ont. Kolla stamtavlan med mentaltest och röntgenresultat innan du köper en hund - oavsett ras! Hela sanningen syns inte där, men det är bättre än ingenting.

För övrigt: Vill man väldigt gärna känna att man gör en god gärning så tag hand om en av alla hundar i Sverige som behöver ett nytt hem, i stället för att "adoptera" en shelterhund från något annat land! Ett uttryck Matte ogillar mycket för övrigt! Hundar köper man eller tar hand om på annat sätt. BARN med två ben adopterar man! Hundar köper man. Undvik smuggelhundar som anländer till Sverige under vidriga omständigheter och detta är en kriminell verksamhet som ökar i omfång! Snart är det vår och många går i valpköpartankar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)