Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖMNIG AILI

2014-07-23

tisdagmorgonen var Aili sömnig. Väldigt sömnig! Ville gärna ha sovmorgon. Hennes Mor och Mormor var också rätt sega. Framför allt Modji, som alltid varit emot tidiga morgnar. Det märktes att en hel dag på utflykt i skärgården, en mycket varm dag, med många timmar på en passagerarbåt tog sin tribut. En helt ny upplevelse för alla tre hundarna. Matte glömde att i gårdagens inlägg nämna att vistelsen på akterdäck på utresan var av det bullrigare slaget! Tryckta mot väggen till makinrummet med ett buller som omöjliggjorde samtal och ett vibrerande däck. Inklämnda som sardiner under halva resan. Många intryck fanns att bearbeta.

Tisdagen var ännu en dag med 28 grader i skuggan och luftfuktigheten var hög. Hundarna mådde inte på något vis dåligt i värmen, men var rätt loja under förmiddagen. De bredde ut sig i skuggan lite här och där och Aili drog sig gärna tillbaka under matbordet i korsdraget inomhus.

Husse och Matte lämnade hundarna för två viktiga ärenden. Ett brådskande bankbesök och inköp av hundmat. Sedan direkt hem. Parkeringsplatserna i Arninge var påtagligt tomma i hettan. Matte köpte med sig frysta älgben till hundarna att svalka sig med. 

Alla hundarna lämnas nu ensamma med tillgång till hela det lilla huset. För trygghet och begränsning har alla stängts in i det som utgjorde valprummet tidigare. Köket och glasrummet/matrummet. I väntan på att Aili skulle vänja sig vid att uppföra sig väl utan några människor i huset. Alla hundarna är alltid helt tysta och de hittar inte på något hyss och därför får de full frihet i huset  när de är ensamma. Aili har lärt sig av de vuxna hundarna hur man uppför sig. Det är inte alltid jobbigare med två eller tre hundar än med en. Är de från tre generationer kan det till och med underlätta. 

Hundarna släpptes ut och försågs med sysslesättning för resten av eftermiddagen. Man kunde tro att de skulle välja att ligga i skuggan och tugga på sina frysta älgben. Men inte då! Mitt i solen på gräsmattan placerade de sig! Självvalt. Lapsktrion har ganska stora möjligheter att själva styra hur de vill ha det. Lyx.

Mot kvällningen var det mesta av benen uppätet och vanlig hundmat uppblött i stora mängder vatten serverades. Matte har inte upptäckt några som helst tecken på att Modji som kastrerad skulle lägga på sig vikt. Hon får lika mycket mat och samma mat som tidigare och revbenen känns med lätthet genom pälsen. Som inte heller verkar ha ändrat sig så speciellt. Märkligt. Nu rasar pälsarna av dem alla tre för övrigt.

Husse tog en sen kvällspromenad med hundarna i skogen. Där de försåg sig med efterrätt i form av en massa blåbär.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)