Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN LYSANDE DEBUT!

2016-05-16

Glada nyheter samlar Matte på för närvarande. En motvikt behövs, känns det som, kontra allt som hänt den sistlidna veckan.

Nástisonen Epic (Gátchis Átjájuoksa Adja) och hans matte stod för en mycket glad nyhet på söndagen! Detta sms nådde Matte:

"Epic har debuterat i agility i dag. Ett nollat lopp 9:e plats av 42, en disk och en PINNE, 5:e plats av 33 :D. Kunde inte bli en bättre start på den karriären!"                         "Vilken jävla hund!" skrev Epic-matte på FB!

En god kombination av två kvinnors genomtänkta planering tänker Matte. Matte födde upp Epic och Epic-matte tog vara på materialet och utbildade och tränade Epic till sin fulla potential! Vem man säljer sina valpar till är extremt viktigt för att uppfödarens planering skall slå igenom i positiv bemärkelse. Vad är det för mening att planera för arbetshundar och sedan sälja dem som snörhundar till "aktiva familjer som gärna går i skogen varje helg och vill ha en robust hund."   Mattes Dvärgpudel älskade att gå i både skog och fjäll. Lapsk Vallhund är och bör förbli en arbetshund som behöver mer än koppelpromenader i skogen i helgerna för att må bra i själen. De beöver få jobba med skallen också! Dessvärre efterfrågas Lapskvalpar alltför ofta av just kategorin "aktiva familjer som gärna vistas mycket i skog och mark".  Till det finns det andra raser som inte är självständiga och goda problemlösare, vilket behövs för en mängd roliga hundverksamheter och i synnerhet för nosarbete av olika slag. Agility passar också rasen mycket bra. Låt de Lapska få visa vad de går för! Gå i koppel i skogen kan alla hundar göra och att låta en Lapsk leva sitt liv bara på det viset känns som ett resursslöseri.  Många potentiellt bra avelshundar får aldrig visa hur bra de är i en liten ras! Om de bara får visa att de kan gå i koppel i skogen.

Så vad fick familjens egna hundar visa i helgen då? Inte så värst mycket i ärlighetens namn. Aili fick visa upp sig på en bakluckeloppes i närheten. Säsongspremiär var det på söndagen och förvånansvärt många var där trots den mycket kraftiga och iskalla nordanvinden i kombination med endast sju plusgrader. Många gav dock upp efter endast ett par timmar och packade ihop. Aili har nog aldrig tidigare väckt så mycket uppmärksamhet bland både besökare och försäljare som denna dag! Grupper samlades kring henne och klappade och kelade och frågade om rasen! Aili stod balanserat och lät sig klappas så länge det så önskades. Av äldre, av yngre och av riktigt små barn. Aili visade tydligt att hon var vänligt sinnad med bakåtstrukna öron och hon besvarade klappandet ibland genom att sträcka fram en tass för att hålla handen! Mycket uppskattat!

En man blev så begeistrad att han mer eller mindre bestämde sig för att en sådan hund skulle han ha på sin nyinköpta gård! Han och frugan sålde nu mängder med prylar inför pensioneringen och skulle börja ett nytt liv med gård och lite djur! Han hade funderat på Kelpie men Lapsk kanske var ännu bättre tänkte han. Han stod dubbelvikt över Aili med brillorna i snöre dinglande i ansiktet på Aili! Han klappade och smekte och duttade och Aili lät honom hållas. När han till slut måste ägna sig lite åt sin försäljning och började dra sig tillbaka, bad Aili honom fortsätta umgänget, genom att sittande resa sig med frambenen mot mannens ben, puttande med en framtass på honom för mer kelande! Vilket fick ännu fler att uppmärksamma den lilla bruna hunden med den fina teckningen!

Efter Ailis besök var det många som blivit nyfikna på Lapsk Vallhund! Märkligt nog var hon den enda närvarande hunden denna dag, så hon märktes väl, trots total tystnad. Hennes balanserade och lugna sätt och tillgängligheten tilltalade.

Antal kommentarer: 1

2016-05-16 14:10:28 - Lotta Marmolin, lotta.marmolin@oktv.se

Åh, vad roligt med fina agilityresultat, tyvärr ser man inte många lapska ute på banorna.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)