Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OROLIGT I LUFTEN

2023-09-20

För att man skall hålla hjärnan i trim när åren staplas och hjärnan behöver motion, heter det att man skall utmana den genom att lära sig nya saker. Varför Matte ihop med sjuttiofemårsdagen startade ett konto på Instagram för att kunna lägga ut bilder. Av sådana är datorn full nämligen, efter ett liv med ständigt fotande. Det gick bra med kontot och där ligger nu en hel del bilder redan, från sådant som roar och intresserar Matte och kanske någon mer. Instagram: dogsandgardenatnan heter kontot. Bilder på hundar, räddningssökträning, trädgård och natur. Nan är vad Matte kallades som liten. 

Vad som är intressant är verkligen att nu kunna få se många fina och inte minst intressanta bilder som andra har tagit! Matte hittade räddningshundar på Svalbard till exempel, där en Lapsk Vallhund skymtade förbi! Samt andra bilder från Svalbard med det norska samhället Longyearbyen och de ryska samhällena Barentsburg och övergivna Pyramiden. Många härliga minnen dök upp från besöken där 2012. Ett område högaktuellt nu och med en oroande utveckling när Ryssland i dagarna har lämnat Barentsrådet, grundat av Norge för stabilitet i området.

Tisdag.

Matte behövde en vilodag efter mycket trimmerkörande och beskärande av träd den sista tiden. Skolios och stenosryggen satte stopp. Den är annars förvånansvärt samarbetsvillig, med tanke på hur sliten den är och märkt av ålder! Matte försöker använda benmuskler och magmuskler mer än ryggen och det fungerar för det mesta, men vridningar under belastning ogillas uppenbarligen. Beskärningsarbetet i äppelträdet och paradisäppelträdet innebar många sträckningar och vridiningar. För många tydligen.

Dock är det mer än bra att röra på sig, varför Matte tog med hundarna på en långpromenad i området. Inte så rask, då luftfuktigheten ihop med den tjugogradiga värmen gjorde luften tung att andas. Dagen inleddes med ett rejält skyfall på förmiddagen och på eftermiddagen ångade marken! Matte och hundarna hann vara ute ett tag på tomten innan det drog ihop sig till regn igen. Det mörknade i söder och i norr och rätt som det var blåste det stormbyar från att ha varit stiltje! Lövkorgen blåste iväg med alla fallna äpplen som Matte plockat upp och fler äpplen föll i den kraftiga kastvinden från ingenstans. Mängder med gula björklöv rasade till marken i en plötslig inledning av hösten. På morgonen var björkarna gula och fina och nu inte. I helgen var det grönt nu gult utanför fönstret. Stormbyn förändrade utsikten i ett enda huj! Den blåste även undan de mörka molnen och snart sken solen igen. Men sedan drog regnet in igen och det öste ner. Snacka om oro i luftlagren och en strid mellan sommar och höst! I norr vräkte snön ner.

Hela kvällen var det kö i luften och de stora flygplanen kom på rad över stugan på låg höjd. Ett försvann i nordost när nästa redan syntes i sydväst. Det var ett konstant muller över stugan. Närheten till Arlanda flygvägen var påtagligare än på länge. Under pandemin var det ljuvligt lugnt i luftrummet. Inte ett plan! Dag efter dag efter dag. Bra för miljön.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)