Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FOTON PÅ HEMSIDAN

2022-10-24

Matte är väl medveten om att foton utlagda på nätet kan kopieras av vem som helst och användas på olika sätt. Därför 'kladdar' Matte på sina bilder med både text om vad fotot föreställer och med sitt eller annan fotografs namn. Så länge det är för att man är allmänt intresserad av bilden och vill spara den så har Matte inget alls att invända. Kul att de uppskattas! Att fler får se bilderna. Detta kladdande på bilderna började Matte med när hon av en händelse upptäckte sina egna foton prissatta till försäljning, med pris satt i dollar. Man kan alltså köpa Mattes olika foton för ett antal dollar på nätet. Trots text och namn på fotografen. Ibland undrar man vad man själv missat. Fotona på hemsidan är dessutom krympta och långt ifrån originalstorlek. Det är mycket man inte begriper. Fritt fram alltså för vem som helst att kopiera en bild och sedan sälja den i en nätshop. Smart. Så länge någon vill betala finns det ju en marknad och den missade Matte uppenbarligen.

Måndag.

Sista veckan med Brollsta golfkrog. Innan Golf Star skrotar konceptet med golfrestauranger på sina anläggningar och ersätter med en genomgripande digitalisering och smörgåsar i automat. "Bättre service åt medlemmarna" har det sagts. Men inte för alla äldre som saknar smarta telefoner och helt allmänt känner sig obekväma med appar till allt mer för att få vardagen att fungera!

När Matte rensat lite i rabatter och grävt ner några påskliljelökar i runda rabatten på gräsmattan för tidig blomning i trädgården, var det dags för söndagslunch på golfklubben. Aili var inte ensam hund i restaurangen den här dagen. Till vänster om sig hade hon stammisen Yorkshireterriern, som alltid är med när ägarna går sin golfrunda. Till höger om Aili med flock satt en mycket trevlig blandiskille med sin husse. Även han stammis på golfkrogen. En hund som hade tur i livet till slut! I våras fick han lämna ett hundhem någonstans i något land och landade i Sverige. För att få sin slutstation hos någon som längtat efter rätt tillfälle i livet för att skaffa hund i tjugo år. Hunden flyttade hem till sin nya husse i våras i en lägenhet. Varpå den nyblivna hussen snabbt kände att så här skulle man ju inte bo när man äntligen kunnat bli hundägare! Att få bli en Husse var så stort att lägenheten ersattes med en stuga i skogen. För hundens skull. Han visade sig snudd på vara granne till Aili. En mycket trevlig, nyfiken och social hundkille, som föreföll dyrka sin egen Husse. En kille som var född hundägare rakt igenom. Som guidade sin hund fint bland alla nyheter som dök upp i hundens väg, efter att ett helt annat liv hade levts. En hund helt i Mattes och Husses smak.

Aili såg inte någon av sina borsgrannar. Hon såg bara dörren till köket och Robban och Mia som nu påbörjat sin sista arbetesvecka här. Efter flera år som golfkrögare. Hundägarna på plats uttryckte alla sin sorg över detta faktum. Restaurangen har varit en plats för umgänge och knytande av kontakter. En golfklubb med ett slimmat koncept och så lite folk på plats som möjligt ger inte alls bättre service rakt av genom långtgående digitalisering. Men det förstår inte Golf Star. Ännu. Kanske senare när allt fler golfare söker sig till privata banor med möjligheter till umgänge och social samvaro på en golfrestaurang. Matte hör vad som sägs runt om.

Innan dagen var slut hade Husse tagit en skogspromenad med Aili och Matte hade under tiden grävt ner två kilo blandade narcisslökar. Ett sätt att markera för sig själv att man tror på ett liv efter jul bland annat. I en orolig värld och med tilltagande ålder. Ett sätt att förse insekterna med blommor tidigt och ett sätt att lysa upp våren!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)