Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMDÖMESLÖST TYCKER HUSSE OCH MATTE

2018-07-19

Onsdag och lika varmt som alla andra dagar. Matte fyllde nytt vatten i den lilla plastbaljan åt hundarna och nu upp till kanten. Hundarna njöt på morgonen av skuggan på framsidan och kunde ligga på sina favoritplatser och studera livet på vägen utanför. Inte bara Lapskflocken har funnit det problematiskt för hundarnas tassar att asfalten blöder och hjulen på fordon på vägen täcks av asfalt som rullas av vägbanan. Under måndagen grusades hela vägbanan med hopp om att biltrafiken gör sitt och trycker ner gruset i den mjuka asfalten. Vilket då lär ske i två spår som tidigare och resten av gruset hasar av vägbanan. Men än så länge ser det ju jättefint ut! Grusväg, men asfalt och inget klet på tassarna. Man tackar!

Husse och Matte tog med sig hundarna till golfklubben mitt på dagen för att slippa tankar på matlagning i värmen. Här kan man få "dagens" till gängse pris 99 kr. och kall mat var det som gällde i värmen. Varmrökt lax med potatissallad smakade fint. Modji och Aili har sina invanda platser i skuggan nära bordet på den stora verandan. Hundar är välkomna på golfbanan och att de skall vara kopplade finns angivet. Vilket många totalt ignorerar av någon anledning. Men hittills har Husse och Matte mest sett lydiga hundar och anvarsfulla hundägare som haft god koll, trots fåglar på stränderna intill den lilla sjön.

Klockan tolv stod solen högt och i skuggan var det trettio grader. Då dyker en kille upp framför verandan i en golfbil och fort går det. Bredvid springen en hund som kan vara en Tollare. Hunden ligger ett stycke bakom och kommer ikapp vid utslagsplatsen till första hålet, där golfbilen stannat. Killen kliver ur, serverar hunden vatten när den kommer fram och dricker själv och ägnar sig sedan åt uppvärmningsövningar en lång stund. Hunden sjunker ihop i den gassande solen ett stycket därifrån. Killen som verkar ha svårt att komma till skott, bokstavligt talat, tar god tid på sig. Stretchar och kråmar sig inför alla lunchgäster och provslår ett flertal gånger. Hunden ligger i solen. Ingen skugga finns. Till slut får killen iväg en boll och drar snabbt vidare i golfbilen med hög fart kanske femtio meter från och längs med en skogskant. Hunden drar mot skogen och skuggan. Killen upptäcker inte först att hunden blivit efter/kvar vid skogen när han fortsätter iväg i god fart över gräsytorna. 

Långt om länge dröjer det innan han saknar hunden och vänder tillbaka mot skogskanten. Där erbjuder han inte hunden skjuts utan drar genast iväg i full fart igen och hunden tvingas kuta ikapp sin egotrippade husse! I trettiogradig värme ut på artonhålsbanan!!!!! Klockan tolv på dagen och med total avsaknad av skugga utom  för den som sitter i den solskyddsförsedda golfbilen!!!!! Golfbil och kutande hund på efterkälken försvinner uppför slänten och både Husse och Matte känner vanmakt och ilska. Hur omdömeslös kan en hundägare vara?! Hunden skulle alltså kuta runt i denna hetta i mycket hög fart med stopp förvisso, men i full sol i flera timmar!

Husse och Matte kände efteråt att de borde ha ingripit på något sätt, för hundens skull. Men hur? Avståndet var rätt stort bort till första hålet. Någon borde ändå ha vetat vem han var då han måst boka tid och hade hyrt bilen. Nu så här efteråt känns det inte bra att inte ha försökt stoppa denne omdömeslöse hundägare. Men det var väldigt mycket folk ute på banan och förhoppningsvis har någoon som befunnit sig närmare hunden med husse uppmärksammat hundens belägenhet.

Dt är lätt att vara efterklok tyvärr. Eftertankens kranka blekhet...

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)