Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FAKTASPÄCKAD TIDNING

2016-03-11

Torsdag.

En dag då Matte var en usel matte. Hann inte gå ut med hundarna på promenad. Väntade på besök från Anticimex för 4-årskontroll, lite diffust under förmiddagen.

På eftermiddagen lät solen vänligen sina strålar värma upp is och snö på tomten och Matte tog chansen att uttnyttja detta till sin fördel. Då varenda natt bjuder på åtskilliga minusgrader och stoppar avsmältningen. Infarten är isig! Marken är frusen och förhindrar avrinning av smält snö som fryser på nytt. Natt efter natt. Så nu jäklar! Matte greppade spaden och hackade bort is. Hundarna njöt i solen på trappen, eller vartefter på de isfria betongplattorna framför dörren. Matte hackade och skrapade undan. Envist. Trots en ännu ond och stel handled. Hela gräsmattan täcks av snö och is och folk snackar vårtecken. Nu skulle Matte skapa vårkänsla åtminstone på bilarnas infart och gången fram till ytterdörren, samt den nyanlagda "altanen" framför stugans ingång.

Matte hackade och hackade i två timmar och sedan var Matte trött. I ryggen och i armarna. Inte så konstigt med en bevisat utsliten ryggrad. Men som sina hundar har Matte mycket motor och är envis när något skall göras, så fint blev det! Matte satte sig sedan med en mugg kaffe tillsammans med de kexknaprande hundarna och tittade på när solen avslutade jobbet. Trappfika i trevligt sällskap! Den av Matte själv nerlagda dräneringen fixade resten. Till kvällen var alla spår av isen totalt borta och marken var torr.

Hundarna hade dock inte varit utanför tomten. Usel Matte. Men de såg rätt nöjda ut med att ha tillbringat hela eftermiddgen utomhus i Mattes sällskap.

Husse anlände med innehållet i brevlådan. Där låg tidningen Lapphunden! En fantastiskt fin klubbtidning! Även detta nummer innehöll mycket intressant att läsa. En fin bild på Násti med båda sina ögon i behåll, fick illustrera informationsrutan från ett av klubbens distrikt. En rikt illustrerad och färgglad artikel fanns att läsa om Jokkmokks marknad. Trevligt! Avelskommittén Lapsk Vallhund informerade om Nosework och inbjöd till gratis "Provapå" i Karlstad i sommar! Om rasmontern på My Dog kunde man också läsa och artikeln var som vanligt illustrerad med fina bilder! Så fanns där en mycket informativ artikel om "hundforskaren" Tomas Bergström vid SLU följd av avelsinformation från offentliga SKK Avelsdata, rörande den Svenska Lapphundens situation som utrotningshotad ras.

Sammantaget ett betydligt intressantare innehåll nuförtiden, än på den tiden då utställningsverksamheten dominerade tidningen. Lite avigt var det med alla utställningsresultat, när klubben representerar tre arbetande hundraser. Som klubbtidningen har kommit att utvecklas ger den valuta för medlemsavgiften! Inte många hundklubbar har en så läsvärd och snyggt presenterad tidning. 

 

Antal kommentarer: 3

2016-03-12 09:25:10 - Anneli m flock

Kan inte annat än att hålla med! Riktigt bra tidning har vi i vår rasklubb. Synd att det blivit ifrågasättanden på hemsidan om SKKs avelsinformation som samlats ihop i tidningen angående SLH. Det är väl bara sammanställt för att verkligen spegla hur det ligger till lättfattat så till och med folk som int´begrip ska begripa ;). Det skulle vi behöva göra på LVH oxå! Att inte SLH uppfödarna verkar förstå att det är faktiskt tack vare eller på grund av deras (hur man nu ser det ;)) avel som det är så illa som det är idag för SLH. Märkligt! Men återigen ... där pengar och prestige får råda....:|
Hoppas innerligt att de som vurmar för LVH får sig en o annan tankeställare hur det är på väg även i vår ras om vi inte börjar "sätta gränser" och gemensamt sträva efter samma mål för vår ras, både uppfödare och valpköpare.. Rekommendationer verkar ju föga följas hos flera av uppfödare inom LVH ..Då är det i min mening bara en sak kvar att göra. Göra om rekommendationerna till krav och premiera de uppfödare som faktiskt försöker även fast jag vet du inte gillar regler/krav :P.

2016-03-12 17:06:14 - Marianne

Var och en är fri att ha en åsikt! I Sverige har vi yttrandefrihet. SKK:s hunddata och avelsdata är offentlig information tillgänglig för alla.Rekommendationer finns där av en orsak.

2016-03-12 18:04:44 - Anneli med LVH

Ja det vore ju önskvärt att fler läste dessa ypperliga hjälpmedel då.... innan parning... En mus pep till mig att en av våra matadorhanar inom LVH tillskansat sig ytterligare en kull men en dam som har en matadorhane till far.... Super!:S;(
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)