Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BADDAG

2014-08-05

måndagen måste Matte tillbringa förmiddagen sittande för att vila kroppen. Den totalt utslitna höften belastades rätt hårt när Matte stod och gick ganska mycket under helgen. Men har man roligt är det lättare att förtränga smärtan. Matte hade väldigt roligt! Dock  blev det nödvändigt att sitta stilla ett tag och Matte slog sig ner i skuggan och läste helgens morgontidningar. Hundarna tog också igen sig i skuggan och sov mest hela tiden. 

Så småningom måste Matte ändå få fart på benen och tog en sväng i trädgården. 21 mm regn hade fallit under  söndagen och i samband med åskväder och blåst hade en del rosor behov av att bindas upp och vissna blommor måste klippas bort. Just som Matte befann sig på gräsmattan kom Pudelmatte cyklande förbi i hettan mitt på dagen. Som alla dagar. Full fart på hunden, lös, mitt i vägen framför cykeln. Lapsktrion upptäckte detta, men det gjorde även Matte och de tre Lapska stannade kvar vid huset och var tysta alla tre! Pudelmatte hade fullt fokus på att pudeln inte skulle skälla och inte rusa över diket och  just då kom en gigantisk bärgningsbil i full fart på den mycket smala grusvägen. Den fyllde hela vägen. Lydnaden på Pudeln var så där och bromssträckan lång för den tunga bilen och Pudelmatte sågs stå dubbelvikt över hunden med cykeln när bärgaren passerade i relativt god fart. Okopplad liten hund med tre lockande Lapska på andra sidan vägen. Månne hunden är kopplad i fortsättningen?

Smala grusvägar i ett fritidshusområde innebär inte per automatique att endast personbilar i låg fart färdas på vägarna. Trettio är angivet och hålls av mycket få. Stora lastbilar och skåpbilar förekommer frekvent och yrkeschaffisar har tider att passa. Pudelmatte kanske börjar inse detta. Trafiken i området är inte alls så lugn som man kan tro. Tyvärr!!! Färre små barn har vistats ensamma på vägen denna sommar.  Skönt. Vid inspektion underkändes 90% av alla avlopp. Dessa skall vara åtgärdade före november. Det har märkts under de senaste två åren och nu är det bråttom för dem som inte gjort vad som måste göras. Skytteltrafik av mycket stora och tunga bilar vissa dagar.

På eftermiddagen hade Matte fått fart på kroppen igen och nu var det  åter ordentligt varmt. Trettio grader även denna dag. Matte iklädde sig baddräkt och packade hundflytvästen för en tur med hundarna till den lilla stranden, vid den närmaste sjön bara 500 meter bort. Dit kan Matte köra sin elmoppe hela vägen fram och en moppepromenad kändes lagom vilsamt denna dag, Det är mer tomt i området nu och många barnfamiljer har åkt tillbaka till sina vinteriden. Matte vill inte bada hundarna vid stranden när det är många småbarnsfamiljer där. Även om hundar får bada här.

Aili har visat lite dålig simteknik och nu skulle hon gå i simskola. Med en flytväst som hjälp för att ligga rätt i vattnet. Aili har hållit upp huvudet lite för mycket och  då plaskat intensivt med frambenen. Vilket inte blivit bra och Aili har blivit osäker. Aili och Matte promenerade ut i vattnet och vartefter måste Aili börja simma. Matte höll i flytvästen och Aili fick simma på stället. Efter en stund upptäckte hon att hon kunde slappna av och ligga lugnt i vattnet. Om och om igen gick Matte upp på stranden  och ut i vattnet med Aili till dess hon inte bottnade. Övergången  är knepig för många hundar. Att våga börja simma. Matte resonerar som hon gjorde med sina barn. Man kan inte stå på stranden och berätta hur kul det är att simma. Man måste visa själv!

Aili fick vila lite på stranden och Násti fick komma ut och simma lite. Hon simmade gärna som ung, men råkade halka på klippor när hon skulle upp och fick problem med att ta sig i land. Det ställde till det för henne och hon slutade simma självmant. Nu tar Matte med Násti ut i koppel vid sandstranden och då simmar Násti utan problem. Även hon måste simträna lite och svalka av sig.

Modji är badhunden i familjen. Hon gick med glädje ut tillsammans med Matte och låg ute i viken och simmade fram och tillbaka länge! Ville kolla de två unga killar som simmat ut till några stenar från en närbelägen udde. Modji simmade lite fram och tillbaka hela tiden och kollade både Matte och killarna där ute. Det är supermysigt att simma tillsammans med sin hund! Matte simmar förvisso som en kratta med en totalstel höft för närvarande och bröstsim funkar inte. Som gammal tävlingssimmare fixar Matte simmandet ändå. Tränade armmusklerna och lät benen vila, eller crawlade. Höll sig längst in i viken där fötterna nådde ner till botten. Matte drog sig upp på stranden, men Modji ville inte sluta simma. Till slut, på tillsägelse, lämnade även Modji vattnet. Då var det dags för ännu en simlektion med Aili. 

Välbadade återvände Matte hem med sina hundar. På gräsmattan fick Aili fart och ville ha lite spring och lek med morsan men snart blev hon nöjd i värmen och hundarna sträckte ut sig och vilade igen.  Násti låg på rygg i solen och fick magen soltorkad! En liten sund bara, innan hon njöt av lite kall mage i skuggan igen.

Matte har fått rapporter angående Mánnu själv och hans valpar. Valparna mår bra allihop och tiken sägs likna sin farmor. Hanarnas ljusa tecken börjar kunna anas och deras kynnen likaså. Spännande! Mánnu själv  har funnit sig tillrätta och är mycket uppskattad i sitt nya hem. Träning planeras  för hösten. Killen är lite ringrostig och vill gärna samarbeta och få uppgifter. Det kommer han att få rätt snart!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)