Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILLBAKA I VARDAGSLUNKEN

2017-10-25

Tisdag.

Så var det "som vanligt" igen. Ingen stundande lagtävling och inga parningar att få till. Matte tog med hundarna på en långpromenad i raskt tempo i det påtagliga höstvädret, med fallande löv och hotande regnmoln, avlösta av blå glimtar med löfte om sol någon enstaka gång. Längs vägen passerade Lapskflocken ett hus som numera är känt fårn TV, då dess fasad visades ett flertal gånger i samband med ett inslag på Kalla fakta. Huset hade inte ett dugg med inslaget att göra. Märkligt att ägaren tillät denna exponering. Men framträdde själv med namn, vilket var modigt kanske. Allt skall man inte förstå.

Tillbaka hemma ägnade sig Matte åt att flytta undan diverse pryttlar som skall undan innan det blir vinter. Förra året kom den första snön i ett oväder den femte november redan och nu varslades det om regn och kraftiga vindar. Hundarna fick tillbringa några timmar ute på tomten, medan Matte slet med vad som måste göras. Gjutjärnsmöbler är snygga men tunga! Dessa är dessutom antika och kraftiga, men till slut var jobbet gjort för denna gången. Husse var tyvärr förhindrad att hjälpa till, så detta styrketräningspass fixade Matte själv. Det man inte har i styrka får man lösa med taktik och teknik. Mycket kan hasas och skjutas. 

Hundarna hade tagit det lugnt en stund efter promenaden, men när Matte omedvetet signalerade att hon jobbat klart, läste de kroppsspråket blixtsnabbt och satte igång att leka! Full rulle runt gräsmattan blev det! Det är härligt att se två hundar så jämnspelta leka! Båda springer mycket fort och båda är smidiga och snabba i vändningarna! Båda tacklar gärna hårt och fäller varandra. Ingen går för hårt åt den andra. Matte måste bara tänka på att hålla sig undan när de kommer i full fart!

Under den vecka som Äijä ingick i flocken kom Modji, av naturliga skäl, lite i skymundan. Nu är ordningen återställd och Aili och Modji är bästisar som förut. Mor och dotter, så lika, men ändå så olika! Som med Modji och Násti, Násti och Gázzi. Mor och dotter i flera generationer sedan 2003. Ett härligt hundliv tillsammans med fyra Lapska tikar i rakt nedstigande led. Nu är det spännande inför en förhoppningsvis femte generation.

Appropå knytt och knyttannonser så tycker Husse och Matte att det i dessa bör finnas en möjighet att fylla i om föräldradjuren har känd mental status - MH eller genomförd BPH, som värdefull information till valpköparna av en arbetande hundras. Kanske även en sporre för dem som har en valpkull att mentaltesta sina avelsdjur på ett eller annat sätt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)