Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RALLY X TRE

2014-11-19

tisdagmorgonen gick Matte och rastade hundarna i skogskanten en stund och lät dem sedan vara ute på tomten med Matte. Aili har kommit på att kamplekar faktiskt är kul. Riktig dragkamp med trasa! Men hon hjälpr gärna till med tassarna och håller fast Mattes hand med klorna så hårt att blodvite lätt uppstår. Hon skalar liksom av huden vilket hon inte är ensam om. Mamma Modji gjorde precis likadant. De använder båda sina framtassar som redskap påtagligt mycket! Aili har tidigare lekt mer direkt med människor och hundar. Hon är väldigt fysisk och har inte intresserat sig så mycket för dragkampen. Men nu har poletten trillat ner och hon greppar fast och bra och släpper på begäran.

Matte for sedan till gymmet och spenderade en timme där. Som avslutning körde Matte motionscykel som föreberedelse för att kunna börja cykla med hundarna igen. När Matte parkerade bilen satte ett äldre par in en hund i en bil bakom Mattes bil. Strax efter gick larmet igång i bilen. Hunden hade hoppat fram i förarsätet. Det ljöd sedan i närmare en timme, vilket Matte hade utsikt över från motionscykeln och crosstrainern. Arma hund!

Vilken himla bra idé detta att ge rehabilitering på gym "på recept" med remiss och inom högkostnadsskyddet. Matte har nu frikort och gymmar gratis lång tid framöver.

När Matte kom hem kände hon sig i form och ville vara ute en stund. Nu äntligen kände sig Matte ha kondition nog för att även köra rallyträning med alla tre hundarna. Inga skyltar och två hundar som publik på verandan. De tränade samtidigt på att sitta tysta och titta på! Det är ett oskick när hundar vrålskäller när de ser andra hundar jobba och det måste tränas separat. Skall man tävla går det inte att ha en mängd upphetsade och skällande hundar kring planen. Aili uppförde sig riktigt bra för sin ålder. 

Först ut var mormor Násti som upptäckt glädjen med rally k0ntra traditionell lydnadsträning. Matte är glad och berömmer och då är det roligt! Násti fixade nu frontningen mycket bättre än vid senaste träningen i somras. Matte har ändrat teckenspråket en aning och då blev det tydligare för Nasti att hon skall sitta rakt. Det fria följet är ju grunden och det sitter som en smäck.

Sedan var det Ailis tur. Hon hade suttit i givakt med sin mamma och tittat på helt tyst. Aili är en veritabel krutdurk! Tryck in påknappen så är det fullt ös medvetslös! Jobba, jobba, jobba! Kul! Vad skall jag göra nu Matte? Underbara hund! Matte körde med klicker och godis och Aili gjorde allt Matte bad om. Till och med satt kvar helt stilla när Matte gick runt henne. En bedrift. När Aili visat att hon förstått positionen i det fria följet och satt helt korrekt vid sidan avslutade Matte hennes träningspass. För Aili var den bästa avslutningen inte kamp med en extern belöning som med hennes mamma Modji. För Aili var bästa belöningen lugnt smekande på bringan och närhet mellan Mattes knän. Samt en puss mitt på nosen! Då myser Aili! Ögonen går nästan i kors.

Modji gick som en maskin och visade att allt satt trots avsaknaden av rallyträning under hösten. Snygga snurrar och perfekt följsamhet. Fina frontningar och sidoförflyttningar. Full rulle med belöningstrasan efteråt. Nu hade hennes dotter aningen svårt att vara helt tyst. Men lydde på tillsägelse.

Hundarna var glada och Matte nöjd. Gick in och fikade och vilade kroppen framför en mysbrasa med hundarna.

Antal kommentarer: 1

2014-11-19 16:29:21 - Anna, www.raika.se

Kul med rallyträning, verkar som ni alla fyra uppsakttade det mycket :D
Aili verkar vara en sån härlig liten tös (heart) kul o få följa henne och även hennes syskon (star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)