Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE KOM AV SIG

2022-02-26

Ragnarök och domedagsstämning. Ragnarök inträffar den 22 februeari. Putin var lite sen och anföll Ukraina den 24 februari. Tidräkningarna är ju lite olika.

Född några få år efter andra världskrigets slut växte Matte upp med "Om Ryssen kommer" och en rädsla för Rysslands ledare Chrustjov. Matte minns sitt tioåriga jag önska livet ur den som kunde starta ett krig igen. Den vars namn spred osäkerhet och rädsla. Kriget var ännu mycket nära. Flyktingar med olika bakgrund fanns i vardagen. Barn från Finland. Barn som lämnat sina familjer och blev kvar. Pekka som bodde hos föräldrarnas vänner och blev kvar livet ut. 

Matte känner en stor sorg över det som sker. Allt går igen. Ja, det har varit krig i Europa effter andra världskriget och Jugoslavien upplöstes. Många människor dödades. Familjer splittrades och flyktingar kom åter till Sverige. Efter Ungernrevolten 1956 och efter invasionen av Tjeckoslovakien 1968. "Kriget kommer från öster om det kommer" hette det.

Kriget i Ukraina är något annat. En galen liten man med storhetsvansinne vill lägga under sig sina grannländer och skaffa sig makt även över Finland och Sverige. Förbjuda länderna att själva välja sin säkerhetspolitik och därmed hålla Nato på avstånd. 

Återigen tvingas människor lämna allt de äger och flyr sitt land. Lämnar gårdar med djur som väntar på att bli mjölkade och på att få mat och vatten. Hundar och katter. Det skär i hjärtat när äldre människor på flykt gråter och lämnar sina livsverk och inte minst - sina djur! Matte står inte ut med tanken på alla dessa djur som lämnats och förgäves väntar på sina ägare. Akvariefiskar, burfåglar, smågnagare svälter ihjäl även de.

Ett äldre par fick inte med sig något annat än sin hund och sin katt. Det viktigaste i livet. Utöver livet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)