Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA NOBBADE MATTE

2021-11-26

Torsdag.

Modji och Aili tog sovmorgon, som alltid morgonen efter en träningskväll. De hade sprungit mycket och fort och samtidigt sökt efter försvunna människor gömda i en stor hangar med många stora fordon och annat att söka av, så det var dem väl unt. Matte smög ensam upp i ottan och tände en brasa för att få upp värmen i den nattkylda stugan. Matte inbillar sig att luften i en lagom dragig stuga, uppvärmd av en gjutjärnskamin och med stor skillnad på dag- och nattemperatur, är hälsosammare än luften i en modern lägenhet. Där värmenivån bestäms av någon annan och där mekanisk ventilation snurrar runt luften mellan lägenheterna. Någon luftfuktare för bättre luft att andas behövs inte, i en stuga byggd av brädor för drygt femtio år sedan. 

När det började ljusna dök Husse och hundarna upp i vardagsrummet och då var det redan arton grader och varmt och gott. Husse tog med hundarna på en promenad bort till brevlådan för att hämta morgontidningen och när de kom tillbaka stod frukosten på golvet. Hundarnas alltså. Husse ville bara ha en mugg kaffe och den serverades framför braskaminen ihop med tidningen och Matte. D.N. har två delar, så ingen behöver bli utan!

Så småningom gav sig Husse iväg för att besiktiga sin bil, en Golf kombi av äldre modell, som hängt med fint i många år. Men varje besiktning är aningen nervös. Matte packade upp några ljusslingor som skulle appliceras i olika buskar runt stugan. De testades innan Matte begav sig ut och alla slingor fungerade och det som var uttrasslat i köket trasslade åter ihop sig under transporten. Modji och Aili valde att bli kvar i uterummet, där Modji rullade ihop sig i sin korgstol och Aili bäddade ner sig i pilkorgen. Matte lämnade glasdörren på glänt, om de skulle ångra sig och vilja gå ut. Det gjorde de inte. Vilket Matte hade viss förståelse för. Det var förvisso fyra plusgrader - men en iskall och väldigt fuktig vind gjorde Mattes jobb till en utmaning. Med tanke på vad som väntar i form av minusgrader och snö var det bara att jobba på, om det skall vara fint på söndag. Nu kanske någon tror att Matte garnerar hela tomten med ljusslingor i olika kulörer och att det är tävling i byn om vem som är värst. Så är det inte, som tur är. Några få, väl valda ljusslingor i varmvitt, får lysa upp mörkret runt stugan. I fritidshusområdet i övrigt är det rätt sparsmakat med dylik upplysning. Hälften av stugorna bebos permanent, många ligger helt mörka bland granarna hela vinterhalvåret. Ingen har hittills öst på med julbelysning. Det är lite som förr. Röken stiger ur skorstenarna och det mesta är mörkt. Går man ut är det pannlampa som gäller. Rogivande och lite "back to basic". Många hundägare väljer att bo så här. Litet inne - små stugor med begränsad byggrätt. Men stort ute - stora skogstomter. Perfekt när man har hund. 

Både Modji och Aili verkade tycka att platserna i uterummet var helt perfekta att tillbringa dagen på. De lät Matte hållas där hon traskade fram och tillbaka på tomten. Klättrade lite på en stege och trasslade in sig i klängrosen på lekstugan. Vill man krångla till livet för sig ger man sig i kast med att sätta en ljusslinga som en portal över ingången till lekstugan, där en stor gammaldags buskros och en klängros äntligen, från varsitt håll, bildar en båge över ingången. Tanken var väl bra, men klädseln illa vald. Mattes jacka, av mjukt material, fastnade hela tiden i klängrosens stora taggar. Mattes stickade torgvantar fastnade hela tiden. Även om de var bra i övrigt. De värmde händerna och lämnade fingrarna brukbara. Vantarna hamnade i fickan och Matte svor över sig själv när en taggig gren hakade fast i ryggen. Husse kom hem och undrade vad Matte höll på med. En relevant fråga. På Mattes fråga angående besiktningen var svaret positivt. Modji och Aili låg kvar i uterummet och brydde sig varken om det ena eller det andra.

Dock dök Modji upp efter en stund, när hon märkte att Husse var tillbaka. Månne hoppades hon på att bli insläppt i stugvärmen när Husse närmade sig ytterdörren? Hon ledsagade honom dock bara dit och blev kvar ute. Aili låg orörlig och ihoprullad i korgen och släppte inte in någon kyla i sitt bo. Som hon dock gärna övergav när Husse återvände ut, klädd för skogspromenad med hundarna. 

Det hampade sig sedan så att när Husse och hundarna återvände från skogen, var Matte färdig med sitt och stegen kunde ställas undan och nu var det fikadags! Flocken förenades framför brasan och när det var färdigfikat var det redan mörkt ute. Dagarna går svindlande snabbt så här års. Ljusslingorna gör sig fint när gatubelysning saknas och de gör även nytta och bidrar till en mer upplyst tillvaro.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)