Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MAMMORNAS DAG

2018-05-28

 Ännu en strålande försommardag randades. Sista söndagen i maj - Mors dag. Aili startade dagen med att knuffa undan sin morsa när Matte ville hälsa god morgon på sängkanten. Ailis löp är igång och hon har blivit utmanande mot mor sin som på unga dagar. Modji är en hund som inte tar strid. Hon går undan, för att komma tillbaka när Matte visat vem som bestämmer. Det är Matte som bestämmer vem som för tillfället skall gosas med. En i taget och Matte väljer. Aili backar då och ser lite lätt förvånad ut. Varenda gång. Uppför man sig inte så får man vänta på sin tur och kommer i andra hand. Hon står där och tittar lite vid sidan av och väntar snällt. För att komma fram och få sitt gosande när hennes mor fått sin ranson. Konkurenssituationen får inte skapa oro och osämja och därför vet hundarna vad en harkling från Matte betyder. "Inget mutter".

När hundarna fått sin morgonpromenad och en stunds vistelse på tomten, övergavs de för andra dagen i sträck. En ovanlighet. Matte var bjuden på lunch av sina söner och Husse fick hänga med. Målet var Solstugan i Fredhäll på västra Kungsholmen. En röd stuga på berget ovanför Mälaren vid Tranebergsbron. Ett ställe familjen besökte när sönerna var små och familjen bodde på gångavstånd och då var det en liten kaffestuga med hembakt. Nu ett populärt ställe upptäckt av allt fler. Ett smultronställe i Stockholm!

Många vuxna barn hade  gjort likadant. Bjudit sina mammor på lunch här och antalet grupper med en gammal tant var stort. Matte var en av de gamla tanterna med medelålders barn som uppmärksammade dagen på detta trevliga sätt! Varje sommar besöker Lapskflocken detta ställe i samband med en promenad i området, men just den här dagen fick hundarna stanna hemma. Matställen där hundarna får följa med förekommer oftare sommartid med många uteserveringar. Trevligt!

Vid hemkomsten fick hundarna vistas på tomten i några timmar medan Husse staplade ved i vedboden och Matte tog hand om lite av varje som behövde fixas. Men sedan var det åter dags för de stackars hundarna att överges en stund. Nu inte så länge dock. En nyinflyttad granne behövde assistans med några saker och samtidigt blev det språkträning. Matte hjälpte till lite med det svenska språket, som inte är lätt att lära för någon som inte är född in i det! Samtidigt fick Matte träna på sin gamla skolfranska. Nyttigt! Därefter var det dags för kvällens snigeljakt och nu när det var svalare tänkte Matte att de två Lapska kanske var sugna på sällskap för lite lek. Matte kastade iväg en leksak över gräsmattan, Modji satt orörlig kvar på trappen. Aili tittade långt efter leksaken, vände och gick, för att gå in i stugan till Husse. Så där stod Matte, som bara ville vara trevlig med sina hundar och ta initiativ till lek, med ett lätt dåligt samvete. 

Var det en demonstration? Sura hundar som lämnats ensamma, bortskämnda med att ha sin flock intakt dygnet runt för det mesta. Eller var de bara inte leksugna just då? Svårt att veta. Men nog tog Matte det lite som att de surande och tänkte att de skulle minsann visa att de kunde överge sin Matte! Inte bara hon dem.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)