Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VAPENGÖMMA!?

2020-08-29

Lapskflocken begav sig hemifrån på torsdagen för att uträtta några ärenden. För första gången på ett halvår dristade sig Husse och Matte att gå in i butiken, när en ny askdammsugare måste inhandlas på Biltema. Stor och öppen lokal, få kunder och alla var måna om att hålla avstånd. Toppen! Inköpet var snabbt avklarat och samma förhållanden rådde i djuraffären där Matte kunde köpa frysta märgben åt hundarna. Stor lokal, bara Matte som handlade. Flocken for vidare västerut och besökte en gårdbutik, där Husse och Matte kunde äta gott och hundarna fick studera stora kaniner från sin plats i skuggan under bordet. Ett stort hägn finns i anslutning till byggnaderna. Dessa små utflykter där man får känna sig normal och får se andra människor gör gott i själen. Att hålla sig undan från andra människor är inte normalt. Någon form av normalitet behövs då och då för att få balans i tillvaron.

Vid hemkomsten fick hundarna varsitt stort märgben, vilket höll dem sysselsatta en lång stund. I kvällningen fick de en skogspromenad med Husse och lite uppletandeträning med Matte. Avlämning av hittat föremål ingick.

Fredag.

De i helgen upphittade utspridda kläderna som samlats ihop och hängts upp hade försvunnit under natten. Någon hade i mörkret missat ett par barnkallingar och strumpor tyvärr. Men den intensivt vitlysande behån hade någon tagit hand om. Det var väl bra. Mindre bra var att det i den lokala FB-gruppen rapporterades om en avslöjad vapengömma i skogen i nära anslutning till busskuren där skolbarnen hämtas och lämnas! Frågan ställdes om någon haft inbrott och blivit av med jaktvapen. Någon hade varit på väg att köra in i en övergiven polisbil, lämnad i en kurva längs 70-vägen. Någon pratade senare med en polis. Lite senare anlände någon annan till sitt fritidshus och hittade en skateboard som stått bakom huset slängd i diket utanför. Den andra brädan var spårlöst försvunnen och efterlystes. Närmaste grannen stod i sin infart och rensade ogräs när en i området helt ny och illröd fyrhjuling höll på att ramma henne när den for förbi! Skateboardägaren hade sladdspår av en fyrhjuling i sin infart....

Det händer lite onödigt mycket här i skogen på senare tid och andra varnade för en person som går runt och påstår sig vilja kolla brandskyddet i stugorna. Har man hund får man inga besök tydligen....

Att de två Lapska i flocken är vakthundar av en larmande sort uppskattar Husse och Matte allt mer, när utveckllingen i samhället blir allt mer "hotfull". Här lämnade folk sina stugor olåsta när de tog en promenad för femton år sedan. Här får man nu besök på sin tomt även när man är hemma om ingen bil står i infarten! Men två Labbar som släpptes ut på granntomten fick besökarna att fly in i skogen tidigare i somras.

Att Modji och Aili skäller när någon närmar sig grinden är väldigt bra faktiskt. Matte är benägen att tycka att det är bättre att de skäller en gång för mycket än en gång för lite.

Mitt på dagen tog Matte och hundarna en välgörande långpromenad på vägarna och i skogen vid sjön. Nu var det tomt vid badplatserna och hundarna kunde få gå lösa längs en sträcka utmed sjön. Ingen powerwalk denna gång. Nu fick hundarna nosa mycket på många ställen, efter alla nytillkomna hundar i trakten denna sommar. 

På trickträningfronten är Matte nu inne på avdelningen partytrick med Modji och Aili. Sista rubriken att beta av med sex olika cirkuskonster. Matte studerade Youtube för inspiration och baxnade. Varken Modji eller Aili kommer någonsin att kasta sig upp i luften för att göra balängesvolter! Inte heller deras Matte. Något annat får det bli. För dessa två Lapska mer passande cirkuskonster. Matte prövar sig fram och för en diskussion med hundarna kring vad de kan tänka sig att ställa upp på.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)