Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGA KOPPEL

2014-12-05

Torsdagen tillbringades hemma. Hundarna behövde inte gå på någon lång koppelpromenad. De behövde inte ha koppel på sig alls. Matte ägnade dagen åt annat än promenader, då det promenerats mycket de senaste dagarna och saker behövde göras hemma. Som lite olika sysslor utomhus så här inför julen.

Hundarna glömdes inte bort för det! Som vanligt morgonrastades de i skogen. Solen sken för ovanlighetens skull och när den nådde stugan  tränades det fritt följ längs vägen, då Matte tog med en hund i taget och lämnade lästa tidningar i grannens bod. Násti och Modji fick lite större frihet och det räckte med att de gick nära och inte under kommando. Aili tränades lite mer enligt regelboken, med raka sättanden och fina frontningar. Hon är mycket ambitiös och tycker att det är väldigt roligt att träna. Hon är i en ålder då hon behöver tränas i kontakt och samarbete för att etablera goda vanor. Grunden i vardagslydnaden som Matte är noga med. Det är liksom kört framöver om hunden inte vill samarbeta och i tonåren är det en lämplig tid att sätta ramar och ställa krav samtidigt som man gör kul saker tillsammans. Aili är tonåring med allt vad det innebär av att både vara "liten" och vuxen på en gång.

Hundarna fick vara på tomten, när Matte gick över vägen och försåg sig med några grangrenar som släpade ner i diket och som Matte sparade till nu vid dikesrensningen på städdagen. Grenarna kvistades sedan av för att pryda blomlådorna över vintern. Fint blev det! En minusgrad var det i skuggan hela dagen och snart är jorden frusen.

Solen sjönk allt snabbare ner bakom de stora granarna och från söder rullade dimman in längs vägen, i sänkan mellan bergknallarna. Solen hade faktiskt värmt lite, men nu blev det snabbt råkallt och fuktigt och hundarna hade redan dragit sig tillbaka upp på glasverandan, när Matte ansåg sig färdig och gjorde dem sällskap.

Nog är det mysigt att då kunna dra sig inomhus och blåsa liv i elden i kaminen och värma sig med en mugg hett kaffe! Tre Lapska Vallhundar gjorde Matte sällskap och kurade ihop sig på sälskinnet framför brasan. Fåglarna vid fågelbordet drog sig undan och gjorde kväll, efter att ha ätit hela dagen. Matte trivs i skogen. Tillsammans med djuren. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)