Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FEL BLIR DET IBLAND

2020-07-14

Måndag.

Matte hängde på låset till den stora trädgårdsbutiken, då inköp görs utomhus och Matte mycket gärna ville ha långtidsverkande gödsel i alla blomlådor och blompottor, för fin fortsättning på blommandet i sommar. Före Matte vid ingången gick en ung kvinna i strosar- och upptäckartempo. Hon stannade titt och tätt och tittade länge runt omkring. Omgiven av hyllor med blommor och annat och Matte stod snällt kvar bakom, då en passage skulle innebära trängsel. Matte medförde kundkärra. Komna längre in på området skulle den unga kvinnan och 70+ tanten fortfarande åt samma håll och kvinnan började uppenbarligen bli irriterad av att vara förföljd. Hon gick verkligen inte fort! Stannade ideligen efter några stegs gående. Hon vände sig om och blängde på Matte, men klev fortfarande inte åt sidan. Varpå Matte förklarade:"Jag tänker inte gå närmare dig än två meter". Alltså var det omöjligt att passera när kvinnan aldrig klev åt sidan, utan blockerade vägen för Matte. Kvinnan som tydligen tillbringat några månader på en annan planet svarade uppriktigt förvånat:"Nähä?" Blicken Matte fick var rätt talande och inte alls trevlig. "Håll dig hemma då kärringjävel och kom inte här och kräv distans!"

Den önskade varan fanns inomhus och Matte fick den hämtad av en i personalen, som berättade att "hen fick dansa jenka dagligen" då avstånd föreföll vara ett okänt begrepp för flertalet av kunderna. En liten hund var ute och shoppade med sin äldre ägare och hunden ville absolut fram till Matte, varför gubben hängde med och Matte backade undan. Gubben gick efter då hunden, sin litenhet till trots, förde befälet. En gumma fanns i flocken och hade åsikter vad gällde gubbens hantering av hunden och gubben tog befälet över hunden och lät Matte passera på ett par meters avstånd.

HUR SVÅRT KAN DET VARA?!

Med regnet försvann flertalet av kunderna in och från Mattes omedelbara närhet och det eftersökta barrträdet till trädgården kunde sedan hittas i lugn och ro. Med hem följde en fin en för plantering framför stugan.

Samma väder denna dag. Så snart man kom igång med något utomhus började regnet ösa ner. Regnskurarna duggade tätt hela eftermiddagen och ända in på kvällen. Matte fick svar på inskickade tricksfilmer och tre av fem godkändes. Att backa innebär att hunden skall backa bort från föraren, även om det bara står backa och budföring skulle det inte vara, utan rapport. Ett föremål skulle medföras när hunden skickades mellan Matte och Husse. Matte tränade vidare på backandet, inomhus mellan skurarna. Bit för bit blev planteringen av enen klar, då det var uppehåll en stund då och då.

Ett annat tricks än skickande av hundarna valdes från listan, för att få något avklarat under tak av återstående tricks för Advanced Trick Dog- nivån. Hunden skulle hoppa över ryggen på föraren. Varför Matte kröp ihop på golvet i uterummet så att Modji och Aili kunde filmas av Husse, när de en och en hoppade över Mattes rygg. Träning av hunden och gympa för ägaren! Det var inte utan att Matte kände viss stolthet över både sig själv, 72 om en månad och Modji 11½! De två tanterna var ändå rätt smidiga, sin ålder till trots och momentet godkändes för både Modji och dottern Aili. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)