Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SCOUTÖVNING

2015-06-07

Husse och Matte har tidigare besökt en scoutkår för att berätta om räddningshundar och för att visa hur duktiga hundarna är på att hitta människor som försvunnit. Då var det Gázzi som spårade upp en kille som gömt sig i skogen och både Gázzi och Násti som hittade fler "försvunna" barn. En kille hade på eget bevåg gått utanför sökområdet och ville inte bli hittad....  Lite halvskarpt blev det då han helt allmänt var lite svårförutsägbar. Men han hittades till slut i en trädkoja vid vattnet och tyckte att det var jätteroligt att alla trodde att han var försvunnen på riktigt....  Ungar!

lördagen var det dags för ett nytt besök hos scouterna, som var på läger vid sin scoutstuga i skogen. Vid detta besök deltog Násti, Modji, Aili, Nástisonen Epic och träningskompisen Kirou. Framför allt för de unga hundarna Aili och Kirou var detta en synnerligen värdefull möjlighet att kombinera sökövning med intensivt barnumgänge! Ingen av dem umgås med barn till vardags och har inte de vuxna hundarnas livserfarenhet. De behöver alla tillfällen för att skaffa sig just detta. Livserfarenhet! 

I tjänstedräkt och liknande anlände så fem Lapska Vallhundar med förare till scoutstugan klockan tio. Hundarna bands upp kring lägerelden och förarna bänkade sig för en mugg kaffe och kanelbulle vid elden. Gamla minnen gjorde sig påminda hos Matte som var sjöscout i sin ungdom. Lägereld med sång och gitarrspel i skärgården......

För dagen var Modji utlånad till Kirouhusse, så att alla hundarna hade varsin förare. Familjens hundar är tränade sedan mycket unga år att kunna arbeta med i stort sett vem som helst. Hundarna vet vad jobbet går ut på och kan sin sak. Oavsett vem som håller i snöret. För att unddvika skarpa lägen, placerade Husse ut sex barn, som lovat dyrt och heligt att vara kvar på den plats där de placerats, till dess de blev hittade av en hund. Skogspartiet var större än förväntat och gränsade till sjö och väg. Utan möjlighet till samband via komradio valde förarna att gå igenom området i kedja med visuell kontakt, vilket underlättades av röda/orange kläder. Vid fynd skulle man ropa "FYND" och kedjan skulle stanna upp. Fyndat barn skulle ledsagas tillbaka till lägret. Därefter fortsatte kedjan framåt genom området. Matte gick med Aili som ledde Matte rakt fram till den första fyndade figgen! En liten tjej som satt på marken bakom ett träd. Hundarna hade vinden rakt i ansiktet från vattnet och vinden var kraftig.

När sökkedjan nådde vattnet, återstod en kant att söka av och kedjan förflyttade sig i sidled och gjorde helt om. Samtliga hundar fynndade och samtliga sex "försvunna" barn hittades. En av dem satt mycket högt upp i ett träd! Alla hundarna och förarna skötte sig alldeles utmärkt och löste uppgiften snabbt och säkert. En nyttig och rolig övning där alla barn gjorde precis som de var tillsagda och lekte kurragömma med hundarna!

Efter lunsch vid elden var det dags för nästa övning. Tre barn gömdes inne i scoutstugan och förarna fick inte veta var. Násti fick börja och hittade dem alla och skällde ut dem! Vilket belönades med Frolic. En låg på köksbänken, en i vedlåren och en i en överslaf. Sedan fick varje hund samma sökuppgift. Aili är inte van vid att hitta fler än en figge och hon är van vid att veta vem hon söker. Nu blev det inte alls så, men det innebar inga problem för henne. Hon hittade dem alla och den i överslafen blev till och med skallmarkerad!

Barn och hundar hör ihop och många av scouterna ville gärna låna en hund för att gå runt med. Násti fick bli kvar med det äldre gardet vid elden, medan övriga hundar lånades ut för barn-hundumgänge. Två knattar gick runt med Aili och lät henne lukta på kompisens kläder. Aili ombads sedan att i koppel leta efter kompisen som var gömd i ett tält långt borta. Det lyckades hon bra med när de väl lät henne gå bort till tältet! Aili satt på kommando utan godisbelöning, gång efter gång efter gång och var oerhört tålmodig! Liskom alla de övriga hundarna. De lät sig släpas hit och dit och långt ut i skogen utan att protestera. Alla föreföll ha väldigt roligt! Två som fyrbenta! Vilken bra miljö och socialträning hundarna fick denna dag med scouterna!

Efter lek och stoj blev det lite allvar igen och hundarna bjöds på en vindstig med figge i tufsigt och mossliknande grönt nät, gömd platt på marken i bärris och mossa. En lång grabb vecklade ut sig när han blivit funnen och överraskade hundarna rätt rejält. Han lösgjorde sig från marken  där hundarna bara upptäckt hans kängor som inte fick plats under nätet. Han smälte verkligen samman med underlaget! Lite förvånade och överraskade blev hundarna när marken började prata med dem. Men ingen blev rädd. Människolukten fanns ju där! Det var kanske värre för förarna, som inte hade en aning om vad som väntade?! Bara Husse visste, men inte Násti.

Efter fem timmar med scouterna var det dags att ta farväl! Lite motvilligt lämnades hundarna över och nya uppgifter väntade scoutgänget. Som måste hugga ved för att kunna få middag! Inte som hemma inte! Där de flesta ungar sätter sig vid dukat bord.

Tack till alla scouter och deras ledare för att vi fick komma och hälsa på! Det uppskattade vi mycket! En härlig dag!

Familjens egna Lapska fick varsitt hundtugg vid hemkomsten och kollade av tomten efter sin bortvaro. Sedan slocknade Násti i lä av en Rhododendron, Aili på skrapgallret vid ytterdörren och Modji på översta trappsteget till verandan med viss avdrift neråt... Två ben och nosen hängde tungt över kanten, när Modji tog paus från vaktandet och somnade på sin post.

Trött Husse och Matte var på väg in för att göra kväll, när grävaren dök upp för att diskutera fortsatt arbete. Klockan nio på lördagkvällen.....  Nu tar Husse och Matte över och avslutar själva markarbetena med gångar, kanter rabatt och inte minst isolering av vattnet från borrhålet och in. Sparade pengar.

Antal kommentarer: 1

2015-06-08 11:12:23 - Anneli m flock

Men så himla bra och nyttig dag ni varit ute på!
Kanon!:D:)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)