Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET FUNKADE

2023-11-03

Torsdag.

Det regnade mest hela dagen, lite olika intensivt bara. Matte kände att lite regn skulle väl inte hindra dagens långpromenad. Den uppfattningen delade inte Aili. Dima tog täten som vanligt, medan Aili rättade in sig i ledet bakom Matte, vilket kändes mycket ovant och konstigt.  Matte traskade på i regnet och Dima drog framåt och Aili lunkade på som påfösare.

När det långa brevlådestället passerats, avtog regnet successivt och därmed ökade Ailis steglängd och hon intog sin invanda plats jämte Dima framför Matte. Inte bakom Matte. Då var vägen som leder över berget och runt reviret passerad och Aili insåg att en kortpromenad skulle det inte bli. En långpromenad väntade och i ett mycket fint duggregn valde hon att pinna på tillsammans med sin sambo i sträckt koppel. 

Så småningom kom trion fram till den fastighet där två "bullhundar", ensamma hemma, via en hundlucka har fritt tillträde till hela sin stora tomt. Med uppgiften att hålla allt och alla långt därifrån. Det känns lite ovant med en skylt som anger "PRIVAT OMRÅDE" på en villagrind med ett mycket litet hus strax innanför. Varningsskyltar av olika slag visar att här är ingen välkommen. När ägaren var nyinflyttad berättade hundägaren mer än gärna och ganska stolt, för ett flertal grannar om hanhundens tidigare eskapader. Han har helt ensam tagit död på ett vildsvin. Att han även varit inblandad i hundslagsmål är ett faktum som det talas tystare om. Dima brydde sig inte om grabben när han kom farande ilsket och vilt skällande mot staketet till en början. Men efter attacken från en snarlik hund som kom utrusande från en fastighet har Dima blivit allt mer tveksam till att passera just detta revir. Dock hellre det, än att han som tidigare vill gå fram till staketet och hälsa. Något Matte inte vill skall hända om hundarna möts utanför staketet på promenad. Matte har bestämt sig för att stötta Dima och fortsätter att gå på de vägar hon själv väljer. Även förbi dessa bullhundar med rädd ägare, som vill ha hundar med försvarstalanger av någon orsak. Optimalt vore om Dima inte är rädd men inte vill gå fram och hälsa. Optimalt vore att Dima gör som Aili och väljer att inte se dessa hundar. De är inte värda hans uppmärksamhet. De finns inte.

Dima gick i stå när hanhunden kom utrusande från huset och fram till staketet, för att rusa vidare bort till grinden ilsket skällande. Aili ville gå. Dima ville inte det. Matte lockade med Dima och trion nådde grinden, där bullhundarna stod bredbent intill varandra och lät rätt illa. De såg inte särskilt trevliga ut. Dima stannade och tittade på dem. Matte spände ögonen i hanhunden och sa åt honom att vara tyst. Inte argt! Bara tydligt. Han kom faktiskt av sig. Ytterligare ett skall kom och Matte kommenderade tyst och då blev hunden tyst. Dima sträckte på sig och stirrade ut bullgrabben. Som tyst stod kvar vid grinden när Dima med flock promenerade vidare. 

Oavsett att många numera väljer andra vägar än förbi bullreviret, så förstår inte Matte att man som hundägare vågar lämna sina hundar ensamma hemma, med möjlighet att vistas fritt på en stor tomt. Även bullhundar går att stjäla och hundstölder är inte helt ovanliga. 

Regnet upphörde och så småningom anlände Matte hem med sina hundar. Efter en promenad utan andra möten än det med de båda bullhundarna, som uppenbarligen går att kommunicera med och få tysta. Något ägaren aldrig visat intresse av, där hen stått och hängt i dörröppningen och tittat på, när hundana kastat sig mot staketet. Nu vet Matte att det i alla fall har fungerat den här gången - så varför inte vid fler tillfällen? Matte kan försvara Dima och Aili mot gafflande otrevliga bullhundar. Försöker hon intala sig själv med en Dog Defence spray i fickan. Staketet är tätat nertill med brädor, stenar och annat och uppenbarligen har hundarna försökt gräva sig ut. Måtte de inte lyckas. Matte är inte rädd men har respekt för dessa hundar, som uppmanades av sin ägare att uppföra sig så här vid flytten till området. ? De tränades att kasta sig mot staketet när någon passerade.... 

Man har hund av så många orsaker och väljer ras av så olika skäl. Det finns en anledning till att vissa raser får dåligt rykte och förbjuds i en del länder.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)