Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

 VANN KLASSEN

2014-10-12

Lapskfamiljen for iväg ut till torpet i det härliga och soliga höstvädret på lördagen. Husse klippte ner de fyra små grantoppar och en del grenar, som var resultatet av en nylig nerkortning av de allt högre granarna på rad mot granntomten i söder. Någon planerade förmodligen en häck en gång för en del år sedan. Nu kommer det att bli det, lite mer spontanväxande än vad som var avsikten kanske. Men insynsskydd åt båda håll och lite vindskydd blir det. I stället för fyra bautagranar på rad rakt i söder. 

Modji och Aili gjorde gemensam sak och fortsatte grävandet i kanten av det gamla stenpartiet. Det djupaste hålet väckte konkurenskänslorna och ett muller började höras från underjorden. Tyst blev det efter en kommentar från den intillstående Husse. När så grävandet utsträcktes till att omfatta en Forsythia och en för Matte okänd men vacker buske, sattes det stopp för grävandet just där. Vilket snällt respekterades, då tomten är stor och hundarna har ett stort område där det finns sork och där det är intressant att fräsa upp marken. Aili var den som var mest ihärdig och fick namnet "Grävmaskinisten" av Husse och "Mullvaden" av Matte. En bra sysselsättning för en ung hund ur vars öron energin sprutar! Bra muskelträning dessutom. Násti är en klok äldre dam och sitter likt en räv och väntar på att sorkarna skall komma ovan jord. Sannolikeheten ökar när hennes yngre släktingar gräver ur sorkgångarna vartefter.

Matte fixade lite inne i det gamla huset som är ett år äldre än Husse och Matte. På väg till stugan passerades Lumpboden, loppisen vid Östanå färjeläge. Här har diverse äldre prylar av lite ovanlig sort dykt upp den senaste tiden. Matte hittade tidigare runda kryddburkar i plåt med innehåll, malda nejlikor bland annat. Original från tiden då Matte var liten/ung. Nu fanns här några oöppnade kaffeförpackningar med omalet kaffe på 1/4 kg med inköpsdatum 24.1.1951! För en femtiolapp blev en av dem Mattes, för att pryda köket med rekvisita från dess första tid. Just rekvisita var det! Loppisägaren hade börjat tömma sitt rekvisitaförråd, från vilket han försett olika filmproduktioner under årens lopp. Den lilla torpliknande stugan börjar få sin karaktär, med väldigt mycket loppisprylar köpta just för ändamålet. Till och med den runda järnkaminen! Som fungerar alldeles utmärkt.

Innan hemfärden tog Husse och Matte, som de plägade fram till början av sommaren, innan Mattes gåförmåga drastiskt försämrades, en hundpromenad med lösa hundar. Bort längs traktorvägen mot skogen och ner över den gamla bandyplanen. Alla tre hundarna förvaltade förtroendet väl och höll kontakten med Matte som var godisautomat. Alla tre hoppade spontant upp och gick på den gamla stenmuren som på slutet är nerrasad, ojämn  och svårforcerad. Násti visade att hon är mycket säker på fötterna trots avsaknaden av ett öga.

Av någon orsak stängs Mattes mobiltelefon alltid av vid torpet. För stark signal från den intilliggande masten har sagts kunna orsaka detta, i en äldre telefon. Nåväl, när Matte åter var kontaktbar vid hemkomsten väntade missade samtal i rad på både mobil och hemtelefon. Ailisystern Saivis matte hade varit på utställning och det hade gått jättefint! Saivis "storasyster" Balva blev BIR!

Saivi själv fick Excellent med jättefin kritik och vann klassen. Domaren var mycket förtjust i henne och gillade hennes uppträdande! Stort GRATTIS till tjejernas matte!

Härliga nyheter att "lilltjejen" som förra helgen skötte sig så fint på provapådagen, även tilltalade en utställningsdomare!

Antal kommentarer: 1

2014-10-12 23:10:53 - Anna, www.raika.se

så kul
Grattis till Saivi o "syrran" Balva :D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)