Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄRDEFULL TRÄNINGSPLATS, foton

2022-02-13

Fredag.

Lapskflocken for norröver till Norrtälje för att handla i stora rymliga butiker där det är lätt att skapa avstånd, när smittspridningen ännu är stor. Många äldre tänker som Husse och Matte och passar på att handla här tidigt på dagen och alla är intresserade av att hålla sig friska. Ett besök i djurbutiken blev det även och både Modji och Aili fick långa nosar, när Matte kom tillbaka till bilen med torkade hönsfötter och lammstrupar! Två lättfödda hundar som äter vad man ger dem. Tacksamma för att få nåogt över huvud taget. Knäckebröd går bra det också, men nog är starkare doftande godsaker för hundar aningen mer lockande. När hundar väljer vad de helst vill äta går de först på doften! Därefter kommer konsistensen och sist smaken. 

Lördag.

Ännu en vecka med träning både mitt i veckan och i helgen! När marken på tomten och vägarna täcks av såphal is är möjligheten att kunna träna inomhus i en stor fordonshall guld värd! Den hangarliknande byggnaden är inte uppvärmd och samma temperatur råder som utomhus. Men den kraftiga och isiga vinden nådde inte in! Inomhus kändes det som de två plusgrader det var utomhus, men utomhus kändes det som många minusgrader i byarna. Utomhus var asfalten ännu som glacerad av tunn och knappt synlig is nästan överallt! Inomhus kunde hundarna springa fort över stora ytor på ett snustorrt stenlagt golv! Här kan de både få utlopp för sin energi rent fysiskt, nu när det är omöjligt utomhus och de får samtidigt mental stimulans i form av svåra sökförhållanden.

På lördagen tränade Modji och Aili tillsammans med Jaktgoldenkillen som går räddningskurs och snart skall gå upp på ett prov. En liten träningsgrupp och mycket effektiv träning. Hundarna bands upp inomhus och Goldenkillen hade med sina två "brorsor". När Matte startade Aili vid ytterdörren för ett frisök hände något helt oväntat. Aili vittrade in mot höger längs ytterväggen, hon sattes i arbete och drog iväg in i det trånga utrymmet mellan väggen och en stor behållare. Men vart tog hon vägen? Matte väntade och väntade. Ingen skallmarkering och ingen funnen figurant. Ingen Aili. Längst in har vägen tidigare varit trång vid behållarens kortsida och längst fram på den stora långsmala och tankliknande behållarens framsida satt trion med hanhundar uppbunden. Matte väntade på att Aili skulle dyka upp någonstans. Det fanns bara två möjligheter. Antingen på högra sidan begränsad av ytterväggen eller på vänstra sidan begränsad av staketsektioner. Där satt killarna. Plus Aili rätt som det var. Alla fyra hundarna såg lika förvånade ut. Aili hade kommit fram bakifrån och de tre killarna tittade på Matte och märkte inte Ailis ankomst till en början. Killarna blockerade Ailis väg totalt. Aili såg lite ställd ut. Så fann hon sig och trängde sig emellan de passiva hanhundarna och fortsatte sitt frisök som om ingenting hänt. Denna dråpliga episod hade Matte onekligen velat ha på film! Antingen hade Aili bara blåst Matte och sökt herrsällskap helt medvetet! Eller mer troligt fått en vittring och råkat hamna i ett läge där det var för trångt för att vända tillbaka. Med tanke på var figuranten sedan hittades var det troligast att Aili jobbat på vittringen som for längs med väggen och råkat hamna på hanhundarnas lägerplats.

Alla hundar fick varsitt sök på förmiddagen och varsitt på eftermiddagen. Aili fick ett sök där hon överraskades av aktiva och agerande figuranter! Alla försvunna människor ligger inte passiva och vill bli hittade! En del är mentalt påverkade, i chock, drogpåverkade, onyktra, dementa, hundrädda och uppför sig alls inte som träningskompisar som gömt sig och är passiva. Alla försvunna människor vill inte alls bli hittade och alla försvunna människor har ingen aning om att de anses vara försvunna. Hundarna måste markera en saknad och hittad människa oavsett hur personen uppför sig.

Ailis figuranter satt alla tre och knaprade på en bit knäckebröd som Aili inte fick röra. En av dem var på lyset och sjöng nubbevisor (Husse), en var gaggig och satt och snackade vimsigt för sig själv och en var skadad och kved av smärtor. Aili struntade totalt i alla konstiga beteenden och ljud och även knäckebrödet. Hon fyndade och hon skallmarkerade intensivt till dess Matte kom fram och figuranten fick belöna. Därefter gömde sig Husse på nytt och i rollspelet fick han rollen av hundrädd/någon som inte ville bli hittad som skulle fly när han blev hittad. Aili löste uppgiften lika fint som sina anmödrar. Vallningsinstinkten satte in och hon rusade efter den flyende figuranten intensivt skällande! Vallade fram honom till Matte där hon effektivt ställde sig framför honom och fick stopp på honom. Mycket snyggt jobbat!

Modji fick på ett av sina sök träningskompisen som förare. En räddningshund är ett redskap och måste kunna användas av en annan förare än den egna. Husse gömde sig i en tät plåtlåda och det upptäckte Modji, efter noggrant sökande med bra sökmönster. 

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)