Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MIDSOMMARTRÄNING

2014-06-22

MIDSOMMARDAGEN 

Husse och Matte sysselsatte sig i trädgården på olika sätt och Matte körde tvättmaskinen under förmiddagen. Hundarna hade noga koll på att för dem okända människor och hundar promenerade förbi huset. När Aili skötte sig och inte skällde, blandade sig Modji i och visade hur man skall göra .....  Suck. Matte stod på utsidan av staketet och klippte på buskarna och ignorerades av hundflocken, som höll ställningarna innanför staketet. Så mycket var det med det ledarskapet. Husse var bakom huset. Hundarna kände sig nog oerhört ansvariga för att vakta reviret.

På eftermiddagen for familjen iväg till Hakungekrossen för att träna tillsammans med Nástisonen Epic och hans matte och deras kompisar som aldrig kört personsök. Däremot specialsök.

Aili fick ett frisök med en figurant klurigt gömd i en container intill bergsidan. Dörren var nästa helt stängd, men en liten glipa hade lämnats, stor nog för Aili att slinka in igenom. Aili har aldrig sökt fritt bland dessa maskiner och tunnlar in i grushögarna tidigare. Hon tog sig an uppgiften lugnt och sansat och sökte i stora slag igenom området. Matte skickade Aili in i sökområdet med vinden i ryggen. När hon närmade sig slutet av sökområdet snävade hon in slagen och fokuserade på området närmast containern. Den är mycket otät och vittring sipprar ut runt om och slår mot både berget bakom och de två kringstående containrarna. Aili hittade vittringskällan, men inte ingången. Då satte hon sig ner och skallmarkerade fint mot containern, vid sidan av dörren. Vilket inte belönades. Bra  var det, men ännu skall inte Aili tränas att markera figuranterna. Hon visade i alla fall att det säkert inte kommer att bli några problem. Man lär in söket för sig och markeringarna för sig. Där gjorde Matte fel med Gázzi, som fick beröm så snart hon skällde hos en figurant. Varför hon sedan bredvilligt skällde i tid och otid....  Matte pratade kroppsspråk med Aili och genom att själv närma sig dörrspringan uppmärksammades Aili på att den fanns. Varpå Aili tryckte sig in och fick belöning hos figuranten. Som var en ny bekantskap för Aili. Spelar roll! För Aili är alla människor lika trevliga att ta kontakt med. Kända som okända. Snyggt jobbat Aili! Som både visade uthållighet i arbetet och problemlösningsförmåga.

Násti och Modji fick nästan identiskt lika frisök bland maskinerna. Násti fick fyra figgar,  där Matte lagt sig omedelbart i början uppe i en grushög. Den vittringen fick Násti redan borta vid bilarna och var taggad till tusen när hon släpptes på sök! Upp i högen med fart gick det. Fin utskällning av Matte blev det också. De övriga tre figgarna var gömda i en stapel med däck och två tillsammans i containern med stängd dörr. Modji fick tre figgar. En i däcket och två i containern. Figgarna i containern var vuxen med barn. Med stängd dörr blir det knepigare naturligtvis. Men både Násti och Modji löste uppgiften bra.

Epic tränades för tävling. Ett kennellag är anmält till en lagtävling för räddningshundar i höst. Epics matte fick ett område och en tid att hålla för att få området avsökt. Hon fick inte veta hur många människor som var gömda i området. Ekipaget fick sig en genomkörare och löste uppgiften mycket bra.

Specialsöktränade Epickompisen fick gå vindstigar och fick även söka fritt. Så klart han hittade sin figge! Duktig kille! som fick prova något helt nytt.

Tack alla för bra träning! 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)