Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅSKDAGEN MED TORPBESÖK, foto

2022-04-18

Annandag Påsk.

Lapskflocken hade några ärenden som måste uträttas och ett av dem var att hämta hem nycklarna till Torpet. De var helt nyligen utlånade och gömdes på "ett bra ställe" där de inte skall ligga för evigt. Ingen brådska var det och flocken startade dagen i lugn och ro. Modji hade sovit lugnt hela natten och kunde utan biabädden ligga utsträckt på ett för ryggen mer gynnsamt sätt. Efter rutinmässig massage och stretchning kunde Modji gå sin lilla rastningsrunda lös på tomten och klarade av både nummer ett och nummer två.

När hundarna släpptes in på den inhägnade tomten vid Torpet gav sig Modji ut på sin vanliga inspektionsrunda längs med staketet. En lite avkortad version där hon undvek de mest svårframkomliga partierna med högt fjolårsgräs och en stor och omfångsrik gran med grenar släpande längs marken. Trots motlutet lunkade Modji ända upp till staketet mot berget och snickarboden. Där gick hon i lingonriset och blåbärsriset och gjorde täta stopp, där hon vittrade över sitt skogsrevir ner mot Lillbyn och alla hundar och katter. Att Modji njöt rådde det inget tviviel om! Hon filmades av Matte som vill ha kvar varje sekund av Modjis njutningfulla lilla skogspromenad!

Klicka för större bild.

Aili inspekterade på sitt håll och dörrarna till stugorna ställdes upp för vädring i govädret. Hundarna hade mycket att hålla koll på, då det på andra sidan fårnätet byggdes en hundgård till den unga Rottiskillen. En gedigen historia intill det egna huset och nära Lapskreviret. Här kan hundarna umgås på distans framöver. Modji drog sig ner mot gårdstunet mellan hus och lillstuga, där Husse sträckt ut sig på rygg på altanen och Aili höll honom sällskap. Modji sträckte ut sig på den väldränerade sandmarken med upptorkat kortklippt gräs och somnade snart. Solen värmde gott och tre fjärdedelar av Lapskflocken hade gått i viloläge.

Matte plockade "påskris" överallt runt stugan. Björkar är favoritträdet och några stora fina björkar omger den lilla röda stugan. Nu hade det blåst ner kvistar runt om och dem ville Matte få bort. Så det var bara att plocka björkris och det såg aldrig ut att ta slut. Matte växlade lite med att lyfta fram stora tunga stenar från resterna av den gamla raserade stenmuren, längs staketet mot skogen. De stenarna får gradvis bli en ny liten mur intill lekstugan hemma. För bin att trivas i och för microklimat och för allmän trevnad i miljön kring lekstugan. En liten hörna med minihus, minimur och rosor. Samt en bänk för njutning.

Tillbaka i hemmareviret njöt flocken av den sista solen för dagen, med middag på altanen. Efter middagen rastade Matte Modji på tomten och gick sedan en rask promenad med Aili. Sedan gjorde Matte ett minsök med minigodisbitar till Modji. Längs en sträcka på tjugo meter precis framför huset, placerade Matte ut tolv minigodisbitar för Modji att få hjärngympa med. Vilket hon verkade uppskatta! Då hade hon vilat länge i uterummet innan. 

En dag i sänder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)