Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTLOVADE FOTON!

2018-05-29

I onsdags var träningsgruppens veckoträning förlagd till en bergtäkt, tillika bergkross och asfaltverk med mycket trafik även kvällstid, då de ljusa kvällarna utnyttjas fullt ut för arbete. Gruppen hittade ett område i utkanten med en mycket lämplig gigantisk grushög, bestående av många gropar mellan små enskilda toppar, där vittringen blev kvar i groparna och snurrade eller for iväg åt oförutsägbara håll i den kraftiga vinden. Ett foto utlovades och har dröjt till följd av bytet av mobiltelefon, tidsbrist och lite strul. Men här kommer det. En mycket givande träningsmiljö för både hundar och förare! Hundarna älskar att rassla runt i dessa stora grushögar och de måste aktivt jobba med näsan hela tiden för lyckat resultat. Här används hunden fullt ut, då det är hart när omöjligt för en människa att effektivt ta sig runt i dessa grusmassor. För lyckat resultat krävs en hund som har förmågan att arbeta ensam långt ut från sin förare, långt utom synhåll! Samt en hund som ensam kan lösa problem som uppstår utom synhåll från sin förare. Här krävs en hund som kan markera en funnen människa även långt borta från sin förare, stående på ett underlag som rasar under fötterna på den.

Här passar en bra och arbetsduglig Lapsk Vallhund alldeles utmärkt. De Lapska i träningsgruppen älskar alla den här formen av träning! Även deras träningskompisar av raserna Springer Spaniel och Jaktlabbe. Alla av raser som avlas för arbete och som duger till så mycket mer än att vara "robusta familjehundar".

Att primärt se till syftet med sitt hundköp är ack så viktigt! Alltför många köper en hund efter hundens utseende. Inte efter vad de avlas för att kunna prestera. Eller efter det egna hundbehovets art.

Modjis uppgift var att leta rätt på och skallmarkera två personer gömda långt ifrån varandra, uppe bland de små topparna i detta vidsträckta grusmråde, där föraren hade svårt att ta sig fram. Samt en person gömd i ett närbeläget höglänt skogsområde. Hon jobbade snabbt och effektivt med bra skallmarkeringar och figuranterna tog med Modji tillbaka till Husse. Som bekvämt kunde stå på plan mark och invänta hund och figuranter. Aili fick ett likadant sök och skötte sig lika bra.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)