Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDPROMENAD MED MÅNGA MÖTEN

2023-03-12

Lördag.

Solen sken till och från och det var ett härligt vinterväder, när temperaturen väl stigit från femton minusgrader på morgonen, till två plusgrader på eftermiddagen. Matte tog med hundarna ut på promenad och det var många som kände sig manade att gå ut och gå den här dagen. Vägarna i områadet var gåbara, men broddade skor underlättade, då is tittade fram under tillkörd snö här och där.

Bara ett litet stycke hemifrån mötte trion en hund, jämnårig med Dima och även han en  omplaceringför några månader sedan. Betydligt större och grövre än Dima och en kille som ogärna mötte andra hundar. Situationen löstes genom att Matte klev av vägen och placerade sig ett stycke in i en infart. De två mattarna kunde nu snacka en stund med varandra och de två grabbhalvorna, nya i området, kunde studera varandra på håll en stund. Passivitetsträning och hundmötesträning längs vägen. Lite längre neråt vägen var en grupp människor precis på väg iväg hemifrån, när de fick syn på Aili och Dima. Då ett litet barn i en barnvagn tittade nyfiket storögt på de båda hundarna, blev det ett fint möte mellan hundgillande människor i olika åldrar och de båda hundarna.

Dima är försiktigt vid möten med nya och okända människor, men han har en positiv inställning och nyfikenheten tar över. Han lär sig av Aili att det är trevligt att hälsa på folk längs vägen, om de är hälsningsintresserade. Detta möte slutade med att en person satt på marken och gosade med Dima! Som mer än gärna hälsade närgånget på alla fyra och även visade ett försiktigt intresse för det lilla barnet i barnvagnen. Ett balanserat och mycket positivt möte där Dima hellre ville följa med barnvagnsgänget på promenad än med Matte och Aili! Dima stannade och vände sig om åtskilliga gånger och tittade på de nyfunna vännerna som försvann bortåt vägen.

Kort därefter skedde ett nytt hundmöte med distans i en korsning, inkluderande passivitetsträning för Dima. Trevligt hundsnack och en chans för de tre inblandade hundarna att på lite håll känna av varandra. Oftast blir det bara snabba möten, man passerar varandra så kontrollerat och strukturerat som möjligt. Utan att hundarna ges någon chans att känna av varandra, studera varandra och komma underfund med varandra. Den här lördagen var en dag då många hade ett behov av att just vistas utomhus! Det var inte bråttom någonstans. Efter den så kallade snösmockan över trakten i onsdags. Fler än Matte och Husse hade varit insnöade då vägarna legat oplogade länge.

Trots flera fina möten lyckades Matte hålla god fart och gick sig svettig. Efter mycket nosande fick både Aili och Dima pinna på lite. Benen var fulla av spring när de släpptes lösa på tomten vid hemkomsten! Snön på gräsmattan är inte fullt så djup nu när hundarna lekt mycket och har trampat till den allt tyngre och blötare snön. Matte greppade snöskyffeln och skottade ren altanen från det tyngande snötaäcket, samt bryggan i bäcken. Husse får inte anstränga sig efter starroperationen nyligen. När Matte ändå höll i skyffeln passade hon på och rensade upp lite mer noga här och där medan hundarna lekte i snön. 

Många härliga timmar utomhus blev det och som vanligt somnade Matte till när hon ville titta på nyheterna på teve. Husse vill titta på Mello och Matte såg Jon Henrik Fjellgrens uppträdande. Fint tyckte Matte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)