Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TORPET

2013-06-02

Fredagen och lördagen tillbringades vid "Torpet". Matte väljer att kalla stugan i Vettershaga-Lillbyn för familjens sommartorp. Bit för bit har en idyll vuxit fram under det år som familjen haft denna stuga, som inte är ett genuint torp. Timrat och ämnat för permanentboende åt någon indelt soldat eller båtsman. Detta är en stuga byggd av brädor för fritidsboende i utkanten av byn i skarven 1940-1950. Jämnårigt med Husse och Matte och mycket charmigt! Med en ny liten veranda vid den nya ytterdörren och en gammal glasveranda med gamla hantverksmässigt tillverkade och ojämna glasrutor, ser det ut som ett torp. Nu är tomten röjd och syrénhäcken vid huset har kommit fram efter att ha varit nertryckt av ek, rönn och skyhögt körsbärsträd. Syréndoft kunde kännas för första gången med ett flertal utslagna blommor! En blomma förra året och en klar förbättring.  Ljus och luft når de båda små stugorna och lupiner och blåklint slår ut när som helst. Smultronplantor blommar överallt och hallonsnåren brer ut sig. De stora mängderna blåbärsris har just blommat över. Ett sommartorp med vildvuxen men uppröjd tomt. Ett ställe att trivas på för hela familjen.

Rörmokaren kom vid avtalad tid på fredagen. Han åtar sig jobbet att se till att kopplingarna till den lilla 10-liters varmvattenberedaren blir korrekta. Den blandare som sitter på väggen på husets baksida skall kunna användas för korta duschar! Lyx! Full insyn bjudes från skogen, vilket inte bekymrar vare sig Husse eller Matte. Lyx är också att ha egen grävd brunn och indraget vatten i ett riktigt kök.

Matte dröjde kvar ett tag när rörmokaren farit och ägnade sig åt fortsatt röjning av sly med busksax. Nu sken solen igen och hundarna slappade i skuggan. Matte orkade inte hålla på så förfärligt länge och begav sig snart hem där gräsklippning var väntande nödvändigt måste. Husse kom hem och tog en promenad med hundarna när Matte promenerade med den gamla motorfria gräsklipparen. För motion och styrketräning. Bra för både mattan och miljön dessutom.

Lördagen tillbringades också vid torpet. Med hot om regnskurar. Husse hade hyrt släp och nu skulle all ved från året som gått fraktas hem. Åtskilliga träd har gallrats ut. Både stora och små. De behövs för uppvärmning hemma när vintern kommer. Hundarna kunde inte direkt hitta några nya dofter att intressera sig för, efter att ha varit här så myket tidigare under veckan. Násti ville ligga i bilen och Modji gjorde henne sällskap. Bortsett från när Husse och Matte fikade.....

Matte smårensade närmast huset och krattade lite och fick bort mängder med ormbunkar som brett ut sig bland blommorna. Inga rabatter och inga gräsmattor. Inget som hundarna inte får beträda. Bara stora mängder lupiner och blåklint och dessförinnan vitsippor. En gammal rabatt med lysemachia närmast huset och en clematis som hjälpts fram från husets undersida står för det mer odlade. Hundvänligt med andra ord!

Trött for familjen hemåt och gjorde en mycket kort avstickare ner till Östanå färjeläge för middag vid grillen. Sittande vid fönstret mot sundet mellan Ljusterö och fastlandet kunde samtidigt två segelbåtar, en finlandsbåt (Cinderella) och ett enormt kryssningsfartyg samt bilfärjan och en skärgårdsbåt ses. Där gällde det att samtliga navigatörer hade full koll på trafikreglerna till sjöss! Nyttotrafik har företräde och högerregeln/ styrbordsregeln gäller.

Hundarna fick dela på Mattes tunnbrödsrulle, sedan Matte ätit upp innehållet. Kladdigt tunnbröd var mums för två hungriga hundar! I hällande regn med blixtar och dunder for familjen sedan hem och gjorde kväll.

Mysjkin åt sin middag och pockade sedan på uppmärksamhet efter att ha varit alldeles för mycket ensam. Så klart han fick vara knäsittare hos trött Husse och Matte hela kvällen!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)