Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE VARJE DAG

2017-12-09

Fredag.

Om torsdagen fanns inte så mycket att skriva. Regn, regn, regn och hundarna valde att gå in så fort de varit ute en sväng för toabestyr. Ruggigt till tusen var det och Lapskflocken tog en slappardag i brasvärmen i stugan. Dock med lite letaluktenlekande för hundarna!

Fredagen blev däremot en aktivare dag för alla. Husse åkte och gymmade med en hoper andra gubbs. Knökfullt var det av någon anledning på Friskis och Svettis denna dag! Efter det att hundarna fått sin morgondos med doftletande helt snabbt, med gott resultat, drog Matte iväg och uträttade några ärenden så här inför julen. Några hemliga och andra mindre hemliga. Hundarna fick hänga med och kunde bland annat studera den strida strömmen av kunder vid Åkersberga Växtförsäljning. Matte tog chansen till en snabbfika i mycket avkopplande och njutbar miljö. Här är det julstämning nu inför julmarknaden nästa helg och Matte njöt av atmosfären.

Lapskflocken var åter samlad en stund innan det skymde och medan Husse tog fram dammsugaren tog Matte en promenad med hundarna i mycket rask takt, för att få upp flåset på både sig och hundarna. Nya rön visar att en kort men mycket intensiv träning ger ett bättre och långvarigare resultat än lågintensiv träning över längre tid. Det passar Matte utmärkt, som hellre går en timme i hög fart och känner sig både anfådd och svettig, än traskar långsamt i två timmar. Nu blev det en halvtimme i fullt ös med toabestyr för hundarna inledningsvis, men sedan var det färdignosat och farten skulle hållas. Att springa har aldrig varit aktuellt och ännu mindre nu med en höftprotes. Men kroppen är inte så vidare värst ung längre och ibland blir det inte så full fart. Det gäller att passa på när alla leder och muskler samarbetar!  Hundarna måste få sitt.

Mörkret svepte in stugan och elden sprakade. Matte arrangerade ett behållarsök åt hundarna med olika typer av behållare i Husses sovrum. Doften fick ligga till sig närmare en timme och båda hundarna löste uppgiften fint! De gick mycket noga och systematiskt tillväga och lokaliserade först i vilken del av samlingen tätt liggande behållare doften var belägen. Därefter kollade de mycket noga varje enskild behållare inom en halv kvadratmeter och markerade korrekt. Belöning vid doften gånger två, då Matte vill ha ett säkerställande påvis. Glad Matte klappade i händerna och bekräftade markeringarna. Avslutningsvis är det alltid gemensam belöning i köket. Mycket glädje skall det vara när man tränar!

Modji har för en tid sedan gjort ett godkänt doftprov. Aili förmodades vara dräktig och har inte gjort något doftprov ännu. Snart är det dags! Nu toppas förhoppningsvis formen. Lite träning varje dag är bättre än långa träningspass. Det gäller nog för de flesta hundar generellt. Lapska tråkas ut fortare många gånger än vissa andra raser, är Husses och Mattes erfarenhet. Det hindrar inte att de även måste kunna vara uthålliga i arbete! Som vanligt är det en balans i träningen som är viktig och det gäller att känna av vad den enskilda hunden svarar bäst på. Alla Lapska är inte lika! Generellt gäller nog ändå att man skall avbryta träningen när det går bra och avsluta i harmoni, för en bra start vid nästkommande träningstillfälle! När hundarna står och ser besvikna ut för att Matte avslutar luktletandet och plockar undan doften, är det ett bra avslut. De vill leka mer! Nu! Det skadar inte att få sukta lite.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)