Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLINGEN, foto

2017-10-23

Fredag.

Så var det då äntligen dags, efter mycket träning varje vecka under ett års tid. Sedan fjolårets lagtävling.

Klockan 18 samlades de sex lagledarna för information rörande helgen och nycklar till stugor delades ut. Lag Gátchis installerade sig och kort senare anmälde man sig till tjänstgöring iförd full utrustning. Innebärande reflexvästar på förare och hundar, hjälm, pannlampa, kängor, sjukvårdsutrusning, kompass, anteckningsbok, penna och hund. Uppgiften var att i ett skogsparti hitta en saknad jägare vid namn Sven. Varje lag fick ett eget område som skulle sökas av, samtliga områden gränsande till varandra. Lag Gátchis område omgärdades av ett 2,5 kilometer långt motionsspår, med elljusbelysning nästan hela vägen. Matte och Aili fick order om att ta högervarv och Husse och Modji tilldelades vänstervarv på spåret runt om. Vindvittring från skogen innanför och spårupptag kunde vara till hjälp. Mycket snart fick Modji vittring in i skogen mot mitten av området, varvid Husse via komradio meddelade detta till lagledaren, som tillsammans med Epics förare sökte inne i skogen med stora slag rakt över, varvid de tog över och hittade "Sven" som var en kvinna. Matte och Aili fick en rask skogspromenad runt hela elljusslingan som kvällsrunda. Husse och Modji fick en aningen kortare kvällsrunda.

Lördag.

Klockan 8.30 anmälde sig laget till stationsansvarig på dagens första station, av totalt sex stationer som skulle avverkas under dagen. En mycket bra station som uppvärmning visade det sig! På en gräsplan nere vid vattnet hade man fått till fyra olika uppgifter som skulle fördelas mellan ekipagen - innan man visste vad de innebar! Man fick bara "rubriker" som "kontroll och logik" och de var utformade så att ekipagen skulle testas inom olika områden. Modji och Husse fick söka efter en pytteliten burk med köttbulle i en mindre ruta i kuperad terräng där vinden låg på från vattnet. Modji jobbade fint men fyndade inte. Vilket bara en enda hund av sex lyckades med!  Epic fick visa hur duktig han är på lydnad när hans mattes högerfot bands ihop med Limehusses vänster fot och Epic skulle gå fritt följ. Sedan skulle han fjärrdirigeras av en matte med förbundna ögon och därefter skulle Epic och Lime leta saker. "Kontroll och logik" utfördes av Lime med husse där Lime låg plats i liten ruta till dess hans husse löst ett 3-D pussel och Aili fick samma uppgift men måste ligga i hela fem minuter, full tid och ändå kunde Matte inte lösa ett annat knepigt pussel där en bit blev över....  vilket ingen annan heller kunde visade det sig. Matte var så koncentrerad att hon på riktigt glömde sin hund och höll på att lämna en lydig Aili kvar där i rutan....

Några exempel på hur man skoja till lydnadsträning till roliga lekar. Arbetslydnad måste finnas hos en räddningshund.

Sedan avlöste uppgifterna varandra med bilkörning mellan olika stationer. Ibland var det gigantiska områden som skulle sökas igenom med olika typer av byggnader och av säkerhetsskäl måste hundarna vara kopplade. Mycket gående blev det och hela tiden måste vindriktningar kollas för att få ut maximal hjälp av rådande vind. Hela tiden måste man tänka på säkerheten och inte tappa kontakten med den man gick i par med. Laget delades oftast i två ekipage i grupp. Kontakt med det andra paret hölls med komradio och telefon.

I några områden fanns det fynd att göra men inte alltid. Ibland fick hundarna söka utan sina förare, då det inte var säkrat för människor. Vid en bilolycka skulle skadade människor bli omhändertagna, men samtidigt skulle en försvunnen passagerare spåras upp! Det lyckades Epic fint med. I en mycket stor förrådsbyggnad var nästan hela området avspärrat för människor och hundarna skulle söka av rad efter rad med hyllor upp till taket utan sina förare. Hundar som annars gärna gick långt ut ensamma fastnade några meter in i området. Till slut rapporterade laget att här inte fyndats någon människa, men att det troligtvis låg något som luktade mycket gott i en stor trälåda ett stycke in. De flesta hundar visade sig ha haft stort intresse här! Modji var den enda som krafsmarkerade som på luktletande och Matte rapporterade funna köttbullar. Vilket visade sig vara helt korrekt. Något lag rapporterade fynd av människa.

I ett annat område fyndade Modji en liten grabb gömd i ett tält och Aili skallmarkerade på tjugofem meters håll en person i en stor plåtlåda med stängt lock, bland en hoper liknande lådor. Det var dock utanför det tilldelade området och tillstånd måste fås av lagledaren för att få byta område och plocka fram figuranten. Ail skällde och skällde och skällde mycket fint och ihållande i flera minuter och visade var hon fyndat en människa, innan hon fick ta kontakt med den gömda figuranten. Hon gav inte upp! Hon visste ju att där fanns någon gömd som skulle plockas fram. Ibland är det mycket bra med ett ihållande skall och en envis hund. Men en baksida finns också så klart. Lapsk Skallhund.....

Sista stationen för Lag Gátchis denna tävlingsdag visade sig ligga rätt långt bort och innebar en helt ny erfarenhet för både förarna och hundarna! Stressfaktorn var hög vid ankomsten och förarna togs in i en liten sluss där de så snabbt som möjligt skulle dra på sig skyddskläder i form av stora overaller, munskydd, plasthandskar och blå plasttossor. Bråttom, bråttom och hela tiden tjöt ett flyglarm och en monoton röst malde instruktioner med mycket hög ljudnivå! Ett j-a oväsen med andra ord. En timme fanns till förfogande och en jättestor tömd byggnad skulle sökas igenom, plan för plan. Kontaminationsrisk fanns och stor försiktighet måste iakttas. Ingen information gavs om antalet våningsplan. Gruppen delades i två och jobbade på. En stor svårighet var att det visade sig finnas två olika trapphus och på vissa plan blev man instängd i det ena och nådde inte det andra. Upp och ner i trapporna mellan källare och översta planet skalade ekipagen i sina skyddskläder, med ytterkläderna kvar under och efter en timme var flera personer funna och förarna dröp av svett. Glasögon immande igen och plasthandskarna gick knappt att få av. Men de fyra hundarna föreföll helt oberörda! Vid genomgången delades kartor över våningsplanen ut och de funna figuranterna skulle markeras med kryss. Vilket visade att fem våningsplan totalt med två åtskilda trapphus sökts igenom, men våningsplanen såg olika ut och vem fanns var??? Då och då var det svårt att hitta vidare när dörrar var låsta och känslan av att vara vilse kom mer än en gång. När larmet stängdes av blev det konstigt tyst. Alla hundarna skötte sig fantastiskt bra trots detta tjutande larm hela tiden under det timslånga söket, trots stressen och hetsen både tidsmässigt och vad gällde att hitta vidare och att hitta tillbaka och ut! Trots stressade förare inte minst. Till råga på allt hade hundarna varit i arbete sedan morgonen och nu var klockan fem. 

På detta foto, taget efter det timslånga arbetes under stress och oväsen, ser inte hundarna nämvärt påverkade ut.      Klicka för större bild.

 På kvällen var det sedan styrelsemöte i SRhF, middag och prisutdelning. Bortsett från mellan lagen på första och andra plats var det inga stora poängskillnader. De båda lagen med Lapska hamnade på femte och sjätte plats och i år blev det tvärtom mot förra året, såtillvida att det andra Lapsklaget slog Gátchis med några poäng. Grattis til lag Lapplisorna som kom före i år! När det rör sig om bortåt 2.000 poäng totalt, hänger varje poäng på detaljer. Det som bedöms är funna figuranter, säkerhet, ordertagande, ordergivande, taktik, omhändertagande/sjukvård, orienteringsförmåga bland annat. Ett flertal certifierade räddningshundekipage tävlade i många av lagen. 

1  Lag Stockholmsjävlar  1.691 p
2  Lag Redmen (några tävlar VM) 1.236 p
3  Lag Soffgruppen  1.210 p
4  Lag Young Blood  1.180 p
5  Lag Lapplisorna  1.169 p
6  Lag Gátchis  1.124 p
 
Söndag. 
Eftersnack vid frukosten de två Lapsklagen emellan och sedan hemfärd.
Därefter väntade ett besök vid Torpet för att stänga av vattnet och för att hundarna skulle få leva lite friare och kravlösare några timmar. Detta föreföll de uppskatta! Men när Aili gick in i stugan och knöt sig och Modji placerade sig på gårdstunet i någon form av väntan, tolkade Husse och Matte det som att de nog gärna ville komma hem för att äta middag, så då fick det bli så.
Hela flocken somnade gott efter en aktiv och rolig helg!

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)