Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TUR MED VÄDRET

2013-07-01

Lördagen startade Matte med att ta en lång cykeltur med hundarna. Tillräckligt svalt ännu för en motionsrunda. Men solen steg snabbt och med den värmen. Efter en förmiddag ute på tomten med Husse och Matte lämnades hundarna hemma med katten.

Husse och Matte for in till Stockholm på dop. Men höll på att inte komma fram till Söder på grund av plötsliga avstängningar och omledningar kring Roslagstull och Norrtull. Rätt som det var stod en gigantisk skylt framför bilen som tydde på att längre gick det inte att köra! Så med ens bar det iväg mot Uppsala i stället. Många var det som sedan snurrade runt vid Karolinska för att komma tillbaka söderut. Enda vägen blev rakt igenom centrala Stockholm en lördageftermiddag. I stället för Essingeleden. Inte kul alls. Inte en enda skylt informerade om alternativa vägar och för att hitta rätt måste man kunna stan. Inte snällt mot tillfälliga besökare så här i semestertider! Bara så ni vet. Ni som inte bor här och planerar att fara hit. Undvik om möjligt trakterna kring Norrtull! Norra länken och bygget av nya Karolinska har ställt till det. Minst sagt.

Målet för resan var Allhelgonakyrkan. En för Husse och Matte okänd kyrka nära Östgötagatan. En träkyrka byggd år 1917. Väl värd ett besök! Dopet var lite speciellt. Prästen frågade barnets mor vad barnet skulle heta och presenterade så lillkillen med tilltalsnamnet för de närvarande. Mellannamnen nämndes inte och inte var det något "härmed döper jag dig till...." Inte heller höll han reda på sin bok. "Jaha, var la jag nu boken? Nämen där ligger den ju!" Han föreföll lätt frånvarande under hela dopet. En åldrad prälle med minnesproblem tänker ni? Inte direkt. Ung och frisk såg han ut, men aningen disträ för sin ålder. En lustig kombination av högkyrkliga riter med korstecken och lätt förvirring. Underhållande kan man säga.

Solen sken och alla vandrade iväg till en innegård i närheten. Med dukade långbord under stora och gamla trädkronor. Trafiken hördes inte alls och plötsligt var känslan mycket lantlig och staden väldigt långt borta. En annan sida av det Stockholm som mötte vid de norra tullarna. En mycket positiv sida!

Söndagen var också en dag med fint väder. Sol och alldeles lagom varmt. Vissa dagar är det viktigare än andra att ha tur med vädret. Denna dag for familjen ut till torpet och fixade lite i väntan på två gäster, som skulle besöka torpet för första gången. Mattes syskon var nyfikna och tillfälle har inte funnits tidigare att samla syskonskaran.

Hundarna fick en hel dag i frihet på tomten och tuggade grisöra när de tvåbenta åt pastasallad, glass och jordgubbar. Innan familjen for hem till kvällen fick hundarna en promenad lösa längs traktorvägen. Där mötte den närmaste grannen och ville visa något. Hundarna älskar att gå på visit och dottern i familjen älskar hundar. En bra kombination! Alla dörrar stod öppna och hundarna går gärna husesyn. Borta var de i ett huj och det var helt ok. Husse och Matte var engagerade på sitt håll och hundarna tog tacksamt tillfället i akt att undersöka granntomten, som saknar staket, annat än det som avgränsar hundarnas eget revir. Men de höll sig spontant på tomten, trots vaga gränser ut mot skogen. De skötte sig med andra ord bra, när de för första gången besökte granntomten och huset.

Som belöning fick de sedan springa mycket och fort på den gamla bandyplanen. Typ budföring. Mellan Husse och Matte. Detta älskar hundarna och stora öppna ytor inbjuder till spring! Lite sly börjar invadera planen och bjuder på gömställen dessutom.

Lätt flåsiga återvände hundarna till bilen och vattenskålen. Härligt är att se dem båda springa ikapp, i konkurens om vem som kommer fram först. Även utan godisbelöningar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)