Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI 5 ÅR

2013-12-01

På söndagen fyller Modji 5 år! Grattis Modji! Hon föddes vid fotändan av Mattes säng, just som Matte skulle börja baka lussekatter.

Hon får fira med Matte och knytten eftersom Husse och Násti är ute och letar efter en försvunnen person över dagen.

Klicka för större bild.

fredagen avlöste grannbesöken varandra. Cockermatte kom över och hälsade på i köket, varpå knytten använde henne som klätterredskap och bitleksak. Men de får inte härja fritt! Likaväl som deras mamma säger till när det blir för hårdhänt, säger tvåbeningarna till. Knytten måste lära sig att hantera sina munnar och tänder på rätt sätt. Alltså - de måste tämjas! Men fort går det och de är nog inte alltid medvetna om vad de gör. De är ju inte så gamla! 

Matte var på väg ut med knytten till lillstugeverandan och fick välkommen hjälp med att transportera knytten dit. Strax kom ytterligare en granne och hälsade på. Nástibrorsan Ailus (Goz-Jorri) matte. Knytten stod för underhållningen och utnyttjade ytan och alla hinder till fullo. När tempot sänktes fick Matte åter hjälp med att transportera knytten. Nu in igen. Bäcken rinner allt stridare några få meter framför huset och det är inte att tänka på att ha någon valp lös mellan husen. Slänten ner mot bäcken är lätt att tumla utför och vattnet strömmar fort. De är nog för små för att kunna stå emot att föras med på vissa sträckor. För det mesta är denna bäck en fantastisk tillgång, men inte just nu.

Násti och Modji fick en promenad med Matte i området när småttingarna sov. Temperaturen låg på minussidan och vinden bet friskt.

Lördag.

Sol, fruset med rimfrost och fantastiskt vackert, men en bitande kall vind. Under dagen fick alla knytt komma ut på koppelpromenad bort till en granntomt, där de fick kika in i ett förråd med stark lukt från gräsklipparen. Ett flertal cyklar och en barnvagn hindrade knytten från att tränga längre in i den lilla byggnaden, men nyfikenheten var stor!

Alla fyra sköter sig förvånansvärt bra när de är kopplade. De testar hur det fungerar och nyfikenheten driver dem framåt. Nu var det riktig promenad knytten var ute på. De skulle gå från Bäckvägen 20 till Bäckvägen 18. Tur och retur. På tillbakavägen drogs de alla mot den öppna vedboddörren hemmavid och fick göra ett studiebesök bland cyklar, pulka, soptunnan och mängder med staplad ved.

Adji hade sådan tur på sin promenad, att den sammanföll med starten för Cockermattes kennelträff. Adji mötte alltså tre familjer på väg från sina bilar med nu vuxna Cockrar. Adji fick titta på dem från ovan och hon blev själv rätt väl tittad på och även hälsad på. Det hade hon inget som helst emot. Bra träning inför flytten på onsdag.

Saivi, som är den mest detaljseende i syskonskaran, upptäckte vatten längst ner i den djupa dikesfåran längs vägen! Lite vatten, men mest is. Ganska mycket vissnat gräs längs slänten, men vattnet missade inte denna tjej, som gärna plaskar med tassen i vattenskålen! Nu gjorde hon ett riktigt sorkhopp rakt ner för dikeskanten. Tumlade runt när kopplet tog stopp och landade i vattnet på sidan. Spelar roll! Saivi reste sig och undersökte det våta noga! Där fanns stenar och så övergick vattnet i halkig is. Sivi gillade även att halka runt på den nyfrusna isen. Ett dikesknytt som gillar vatten. Lerigt vatten är helt ok och att bli våt på hela sidan är också ok. Tyckte Saivi, men inte Matte i den isande vinden. Med vanten torkade och gnuggade Matte så gott det gick och höll sedan den lilla tjejen gående/skuttande för inre värme.

Husse tog med de vuxna hundarna på en ordentlig långpromenad bort genom skogen västerut, mot Gamla Norrtäljevägen. Hela familjen höll sig utomhus så mycket som möjligt denna vackra dag.

Antal kommentarer: 2

2013-12-01 17:23:32 - Anna, www.raika.se

GRATTIS till ModjiGumman på hennes stora dag (flower)(star)(flower)(star)

2013-12-01 17:48:38 - Anneli & Balva

Stämmer in i gratulationerna! GRATTIS mamma Modji! Får ta med något riktigt gott nästa helg om vi får möjligheten att komma förbi då också!(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)