Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"RENTRÄNING"

2014-01-17

Torsdagen var planerad för någon form av "renträning" för Manni. Matte var också nyfiken på både hans och Ailis reaktioner tillsammans med hästar och i vilket fall så ingår hästmöten i miljöträningen. I Mattes tidigare liv ingick en häst i familjen och både Gázzi och Násti gillade att sitta på hästryggen. När gräsmattan ansades en sista gång inför vintern släppte Matte helt sonika ut sin Fjordhäst i trädgården, som bland annat bestod av en mycket stor gräsmatta. Násti föddes in i en flock med häst och blev mycket god vän med den stadiga Fjordingen. Hon ville gärna vara där han var och hoppade själv upp på hans rygg.

Med Modji blev det annorlunda. Hon måste mer aktivt vänjas vid hästar och då gjorde Matte likadant. Uppsökte stall i närheten för hästträning.

På väg hem från ICA körde Matte in till den hästgård, där Matte får låna ridhuset för träning. Först togs Násti och Aili ut för en koppelpromenad längs med hästhagarna. Násti är en trygg följeslagare med hästar i närheten. Aili gjorde som sin mor. Fokuserade på all hästskit överallt. Så råkade hon få se en av hästarna, stående intill staketet. Blev väldigt intresserad och ville gärna hälsa, men lite läskigt var det. Men Násti tilläts hälsa på hästen och då hängde Aili på. Inga elstängsel! Aili uppträdde balanserat, skällde lite, men kunde förmås vara tyst. Hästarna var lugna och hundvana och blev lite nyfikna på valpen. Framför allt var Aili inte rädd. Nyfiken med respekt.

Manni togs också ut tillsammans med sin hästvana mormor. Även han intresserade sig för det som var ätbart. Så fick han se hästarna. Nog finns djurintresset där! Manni var också mycket nyfiken på hästarna och de på honom. Han skällde en hel del och ville komma närmare, när de började röra på sig i hagen. Fyra lugnt lunkande hästar. En närmade sig staketet och Mannis nyfikenhet var stor.

Han fick sedan gå samma sväng med sin mor. Nu fanns inte överraskningsmomentet kvar. Manni visste vad som fanns bortom stallet. En nyfiken kille med stort djurintresse höll sig lite tystare vid detta andra hästmöte. Nyfikenheten var större. Det kan förhoppningsvis bli bra framöver.

Matte ville inte gå med båda småttingarna tillsammans. Av den orsaken att Manni skall vara intresserad av hästliknande djur framöver. Aili bör helst negligera dem. Alltså beröms de för olika beteenden.

Matte njöt av att vandra omkring i ett julkort! En gammal gård i en liten bybebyggelse. Gamla röda byggnader, ett stort ridhus, hagar med trästaket. Marker sluttande ner mot Garnsviken som har förbindelse med Östersjön. Allt var snötäckt av ren och nyfallen snö. Hela tiden föll snön ymnigt, med stora och långsamt singlande flingor. En mycket blek vintersol skymtade diffust bakom snöfallet. Hästarna stod lugnt och åt från utlagt hö. En mamma kom gående med två små barn, dragande en pulka. Miljöträning för både två och fyrbenta småttingar. Matte försökte fånga stämningen på bild med mobilen. Stämningar låter sig sällan fångas. Matte bär stunden på gården inom sig som en fin stund. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)