Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA ÅSKVÄDRET

2014-06-10

Måndag.

Matte och hundarna hade stämt träff med träningskompisen som också är trädgårdsintressrad. Platsen var Åkersberga Växtförsäljning. Vidöppna bilar höll samma temperatur som i skuggan och det fläktade bra. Hundarna föreföll ha det bra i väntan på sina mattar. Som gick ut och tittade till hundarna i sommarvärmen. 23 grader ute och samma temperatur i bilarna. 

Mattarna kopplade sedan av helt och ägnade sig åt  ögongodis i form av kända och okända växter, samt mängder av pryttlar för utom och inomhusbruk. Godis för magen blev det även i form av en lunch i växthuset. De två mattarna handlade lite smått och var rätt bra på att begränsa sig. Lite för mycket att välja på kanske. En svart Stockros fick följa med Matte hem. Som tänkt sig en vit... Små Luktärter för plantering vid lekstugan blev det även.

Mattarna köpte med sig fikabröd och for sedan vidare norrut. Målet var Mattes torp i Vettershaga. Där kände Matte inte igen sig. Ett stort antal höga tallar skulle sågas ner vid infarten, utanför tomten. En skafttomt. Enligt grannens önskemål. Ett par av träden lutade mot elkabeln. Strömavbrotten har varit många i trakten.  Några träd skulle sparas närmast torpet. De som skulle sågas ner var försedda med röda band. Nu fanns här ett kalhygge! Varenda tall och den enda björken var borta!!!!!  Matte hittade liksom inte hem. Kände inte igen sig. Missade infarten. Vad gick snett? Ingen fanns att fråga. Elleverantören skulle stå för fällningen. Gjjort är gjort. Förhoppningsvis får Husse och Matte sin beskärda del av veden. Men av den syntes ingenting. Allt var bortforslat.....  Vad göra? Gilla läget. Ett nersågat träd är ett nersågat träd. Här var det så där tio stycken som försvunnit. Minst. Ingen skugga för bilen mer.

Hundarna släpptes ut i frihet på tomten. De Lapska för sig för att få rusa runt och kolla "reviret" vid ankomsten. Besökarhunden L. är inte så trakterad av många hundar som rusar runt. Hon avvaktade i bilen. När Matte bryggt kaffe och dukat kaffebrickan stängdes Násti och Modji in i torpet. Aili och L. fick umgås på tomten. Aili lärde sig nyligen att låta L. vara ifred när hon säger till. Mattarna slog sig ner vid kaffebordet och hundarna skötte sig bra. Men nu drog mörka moln in från havet och regndroppar började falla allt tätare. Den klara blå himlen var ett minne blott och i fjärran mullrade det.

Mattarna fick fart och bar iväg kaffebrickan in på den lilla verandan med motstående fasta bänkar. Regnet öste ner och det blixtrade och dundrade i ett. De två hundarna slog sig till ro mellan sina mattars fötter. Då slog det Matte att detta var det första åskväder som Aili upplevde. Så fantastiskt bra att den upplevelsen blev så här! I lugn och ro på den lilla verandan med mattarna drickande kaffe och ätande kakor! Medan åskvädret drog allt närmare och blixtarna korsade luften över gårdstunet. Aili låg utbredd med huvudet på framtassarna. Tittande ut över ovädrets framfart. Inne i torpet befann sig Násti och Modji och där föreföll det lugnt. Tyst var det i alla fall. Ingen av dem har reagerat på åskväder tidigare. 

Ovädret drog förbi. Kompisen skulle hem med sin hund och solen sken igen. Lapskfamiljen släpptes ut medan Matte diskade. 

Framåt kvällen for Matte hem med sina hundar och fixade middag åt både dem och Husse. Nu var det svalare och friskare i luften efter regnet och hundarna stannade gärna ute lite till. Trots knotten som vaknat till liv och var hungriga.

Med posten hade kallelsen till operationen anlänt. Nerräkning. Blandade känslor.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)