Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÄLLNING SOM KOM AV SIG

2018-10-27

Det hade liksom just blivit höst, så dök snömolnen upp. Höstfärgerna lyste upp så fint! Den 16 oktober var det sommarväder med 19 grader och ljuvligt skönt! Med en höstfärgad natur runt stugan i skogen. För tio dagar sedan! Matte drog av sig tröjan och hundarna sökte till och med upp skuggan! Så började löven falla härom dagen och fort gick det, efter en natt med neråt fem minusgrader. Modji stannade i stugan och kurade i brasvärmen, i stället för att "gå till jobbet" i korgstolen vid ytterdörren i uterummet. Favoritplatsen där vakthunden har full koll. På fredagen sken solen och det var vindstilla på förmiddagen och en stor del av eftermiddagen. Husse gick i skogen med hundarna och Matte bäddade med granris åt rosorna och några andra känsliga växter inför vinterväder, som väntade runt knuten. Husse och Matte passade på att njuta och fikade i hammocken vid söderväggen till vedboden, omgivna av städpatrullen som hörde att det tuggades tunnbröd! Vilket brukar generera en hel del spill.

Modji har i stort sett slutat fälla och ser lite rolig ut när fällningen kom av sig, med solblekt päls som en ljusare krage i det mörkbruna! Det har hänt ett år tidigare att Násti hamnade i samma situation vid ett hastigt omslag i temperaturen. På mörkbruna hundar märks färgskillnaden rätt mycket, när den gamla och solblekta ljusare pälsen ersätts av ny mörkbrun och övergången brukar ske rätt omärkligt och snabbt. Men inte nu på Modji. Aili har börjat fälla senare och där har färgbytet skett betydligt mer omärkligt. Matte kammade ur båda hundarna och på Modji släpper inte så mycket längre. Mest finns kvar på svansen. Ny ull har vuxit ut nästan omärkligt och hon blir aldrig den Lapska nakenhund som hennes mor och mormor blev vid fällning. Från Aili kunde stora och kompakta tussar med underull kammas bort uppe på ryggen och framför allt från "byxorna" på baksidan av bakbenen och länden samt svansen. De brukar köa för att bli kammade med dubbelkammen och upplever tydligen detta som behagligt.  Det blev en hel del "isolering" att sätta upp i staketet till fåglarnas vinterbonande! Matte fortsatte med omsorgerna om fåglarna och hällde upp frön och satte upp en kokosnöt.

Mörka och tunga moln närmade sig från både söder och norr i den tilltagande blåsten och den lilla plätten med blå himmel ovanför stugan krympte snabbt. Men så vek de av västerut och Lapskflocken kunde avnjuta solen en stund till, innan den sjönk bakom grannens stora gran. Matte hade fått vinterkänning i kylan och när Husse hade bryggt kaffe tände Matte eldkorgen och höll sig kvar utomhus med hundarna när skymningen föll. Höst-/vintermys! Men vart tog hösten vägen?! Den försvann lika snabbt som våren det här väderkonstiga året. Lika väderkonstiga år med bara två årstider har förekommit tidigare förvisso. Enligt "väderdagboken" i Mattes ägo. Alla de vackra höstlöven hade fallit av nu.

Kallt blev det när veden i eldkorgen brunnit upp, varför Matte och hundarna gjorde Husse sällskap i brasvärmen i stugan och Aili var väldigt tydlig med att Mattes plats var i köket! En inklickad Matte påbörjade således förberedandet av middagen åt flocken.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)