Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DIKESRÖJNING

2014-08-31

lördagen hade samfälligheten städdag. I varje fall i det närmaste området, då husområdet är stort och är indelat i cluster. Vägkanterna har inte slagits under sommaren. Nu kom förklaringen. Väghållaren vågade inte på grund av den torra väderlelken. Var rädd för gräsbränder. Nu är han upptagen med skördearbete. Växtligheten i dikena och i vägkanterna har vuxit sig hög i värmen och fukten och utgör en trafikfara. Vissa brevlådeställ är svårupptäckta. Av alla boende i just detta cluster kände sig 7 säger sju personer manade att göra en insats i sin närmiljö. Övriga hade bråttom hit och dit och föreföll irriterade över det ytterst temporära hinder deras flitigare grannar utgjorde längs vägarna. Två lutande träd måste bland annat sågas ner innan de av snötyngd själva lägger sig över vägarna. Av dessa sju personer var det två äldre damer utöver Matte, som gick i dikena med busksaxar. Husse och två grannar tog hand om trädfällningen. Matte traskade i en och en halv timme i diket tvärs över vägen och klippte bort stora buskage som uppstått från tidigare för högt kapat sly. Det blir kvastar och buskage efter en röjsåg i ett dike. Nu klippte Matte långt ner och hoppas på ett mer bestående resultat. Så gjorde även de andra tanterna. Som nästan blev nerkörda av stressade bilåkare när de klev upp ur dikena. Otack är världens lön. Matte hann inte så långt i sitt handikapptempo, men fick i alla falll ordning på den sträcka som syns hemifrån. Det ser trevligare ut så.

Husse fick ta hand om all ved och körde ett flertal vändor med bilen. Vad gjorde hundarna då? Jo de vistades ute på tomten försedda med varsitt fryst märgben och brydde sig inte mycket om att det passerade en hel del folk på vägen och att Matte befann sig på andra sidan vägen i stället för hemma. Denna dag fick de bara några korta rastningspromenader, men tillbringade hela dagen utomhus i frihet på tomten.

När Husse och Matte var klara gjorde de hundarna sällskap med en fika. Klockan fem serverades en trerätters middag till självkostnadspris i föreningens lokal Stallgården. Det gamla stallet till den stamfastighet som tomterna styckades av ifrån för 50 år sedan. Stockholms Stad köpte marken för att möjliggöra för Stockholmarna att skaffa sig fritidshus på inte alltför långt avstånd från stan. Nu var det jubiléum! Många hungriga kom till denna fina tillställning! Först serverades en toast med lite rom och annat gott, därefter en helt fantastisk köttgryta! Supergod och Matte bad om receptet. Måltiden avslutades med äppelkaka med vaniljsås. Dryck ingick. Oavsett om man drack vin eller vatten var priset för denna måltid facila 100 kronor.

Ett stort tack till ordföranden med familj och andra inblandade, som ordnade detta för oss alla!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)