Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI GÖR FRAMSTEG

2017-06-16

Torsdagen blev inte alls en solig och skön sommardag så som spåtts. Skurarna med hällregn, skyfall, ösregn avlöste varandra efter en morgon med snabbt flyende sol! För Mattes och hundarnas del spelade det väl ingen större roll, men för snickaren blev det en stor besvikelse. Han ägnade dagen åt takläggning och fick låna gummiskrapan från duschkabinen för att få undan vatten, när underlagspappen skulle läggas på. I sydväst och regnrock kröp han omkring där uppe på taket och Matte kunde inte annat än tycka synd om honom, samt bjuda in honom på värmande kaffe. Husse hade varit iväg och gymmat och kom hem med wienerbröd åt alla, varefter det fikades i uterummet. Ute öste regnet ner. Men taket kom på med papp och allt och lagom när det var klart hade det även regnat klart. Så då gick Husse ut i skogen med hundarna och Matte plockade mängder med stora sniglar i trädgården.

I tisdags var Matte och Aili på NW-kurs, näst sista kurstillfället. Det hade antytts från annat håll att Aili inte kunde lukten och letade helt allmänt efter någon avvikande doft. Det visade hon nu var ett felaktigt antagande. 

Kvällens första övning var upplagd så att en hund i taget skulle söka av tre stolar stående tätt intill varandra. Två lukter var utplacerade. Två stolar stod med ryggen mot hundens startpunkt och den i mitten var vänd tvärtom. Aili fann omedelbart pizzakartongen på den första stolen och nosmarkerade den väldigt fint. Hon sökte vidare och fick doften från den tredje stolen, varpå hon noga sökte igenom den och fann vittringskällan/möbeltassen på undersidan intill ett av benen. Matte hade en halv minifrolic hängande över underläppen och kunde belöna snabbt och exakt. Utan att störa med godis i handen eller i högerfickan. För att slippa grävande i en ficka och i avsaknad av snickarbyxor med utanpåhängande ficka eller annan påhängbar godisgömma, hade Matte plockat fram en liten "sommarhandväska" i makramé från Grekland. Man tager vad man haver och som godisförvaring fungerade denna fint! Det var första gången Matte tränade hund med handväska på högerhöften. Det gick alldeles utmärkt, men såg säkert lite lustigt ut, ihop med klädseln i övrigt.

Alla kurshundarna fick sedan testa en ramp med sex burkar ute på verandan till klubbstugan. Här träffade Aili rätt och var tydlig. Hon sökte noga igenom alla burkarna, fick doften från rätt burk när hon just passerat den, varför hon gjorde en snygg tvärvändning och både nosade och tittade på Matte, samt satte tassen på burken utan att krafsa. Aili pekade tydligt ut rätt burk.

Avslutningsvis riggade instruktören en "tekula" med doft hängande under trädgårdsbordet utanför stugan. Hundarna startades i vind och tog doften nere på marken ett stycke ifrån bordet. När Aili kom fram till bordet fick hon doften högre upp och hoppade upp på bänken och nosade av bordsskivan ovanför där doften var placerad. Därefter hoppade hon ner och spikade vittringskällan genom att nosa tydligt på tekulan där den hängde. Likaratat jobbade de flesta hundarna, med mer eller mindre lyckat resultat.

Instruktören var nöjd. Matte var nöjd. Aili var säkert också nöjd med allt godis som Matte delade ut från handväskan via sin egen mungipa. Snabba belöningar blev det! Aili kan doften. Hon vet vad hon letar efter och hon gör det gärna!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)