Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN OMVÄXLANDE DAG

2014-09-26

torsdagen hade Matte fått en tid för att åka och ta bort de 27 häftklamrarna (agrafferna) från rumpan. Ett sjukresekort var medskickat och Matte ringde för att beställa en taxi. Här blev det jobbigt. Matte kände sig urdum som hade stora svårigheter att både höra och förstå vad den kvinna sade, som tog emot beställningen av bil. "åckrdensm" en fråga? Efter flera omfrågningar fick Matte det till att hon fått frågan om hon skulle åka ensam. "hrrdrolttr" upprepat flera gånger, tolkade Matte som en fråga om hon medförde rollator. Ytterligare ett ord gav Matte upp om att förstå. Orden smattrade fram som ur en kulspruta i en explosion av konsonanter. Pinsamt var det att inte förstå vad som sades. Efter mycket om och men hade kulsprutan till slut för egen del förstått från vilken adress Matte ville åka. Jobbigt. Taxishaffisen kom i alla fall på nästan avtalad tid och var en kille från trakten med synnerligen god lokalkänndedom. Han berättade om stora problem och en taxiväxel i Senegal. Med väsentligt sämre lokalkännedom. Så här är det att bli gammal och handikappad och beroende av sjukresor och färdtjänst. En viss språkförbistring åt båda håll.

Besiktningen gav Matte väl godkänt. Det stora snittet hade läkt fint och Matte fick höra att hon återhämtat sig snabbare än flertalet. Förväntades vara mycket tröttare och ha ont. Matte är inte trött och har inte ont för första gången på många år. Matte fick tillstånd att inomhus ersätta kryckorna med gåstavar, samt att ta några få steg ibland med bara stöd av inredning och möbler. Vilket underlättar vardagen oerhört mycket. I en väldigt liten stuga är det nära mellan olika föremål att stödja sig på. Nu kan Matte lättare få med sig kaffemuggen från köket till datorn!

Resten av dagen tillbringade Matte inomhus i det eviga regnandet, men hundarna släpptes ut lite då och då när regnet bara strilade ner i stället för att ösa ner.  Husse tog sig an dem när han kom hem och tog med dem på en kort sväng innan mörkret föll och regnet tilltog.

Hundhållningen i området blir alltmer tråkig, med hundar som springer lösa på icke inhägnade tomter och rusar ut och anfaller förbipasserande hundar. En och samma hundägae har på kort tid råkat illa ut fyra gånger på koppelpromenader, med en äldre och föga ilsken hanhund. Fick Matte höra. Två gånger har det varit en närboende bulldogg som rusat ut och varit förbannad. För Matte känns det alltmer osäkert att vistas på vägarna med tre hundar i koppel. Vågar inte tänka på vad som händer om en lös hund rusar fram till Matte, sittande på elmoppen med tre hundar i koppel, hållna med vänsterhanden. Inte kul alls. Oavsett om de är arga, vill leka, eller hälsa.  Varför är hundarna lösa på oinhägnade tomter, när de inte gillar förbipasserande hundar eller har lärt sig att stanna på tomten oavsett vad som passerar? Att det skall vara så himla svårt att ha koll på sin hund?!  Men många förefaller betrakta ett fritidshusområde i skogen som en plats där det är fritt fram att låta hundarna vara lösa överallt året runt. Som en person uttryckte: "Det är ju därför vi bor här. För att kunna ha hundarna lösa. Det är onaturligt att använda koppel". Men biltrafiken då? Är de inte rädda  för att få hunden ihjälkörd? Vardagslydnad? När allt fler nu råkar illa ut, måste det till en förändring av attityden hos många hundägare, som skaffat hund utan att läsa manualen !

På kvällen hörde Husse ett pysande ljud någonstans. Sökte och fann. Hydropressen hade spruckit upp och ur ett hål sprutade nu vattnet ut i rummet! Gammal och utsliten hade den blivit. Vilken himla tur att detta skedde när familjen var hemma! Husse stängde av allt som hade med vattenförsörjningen att göra och bar in en vattendunk i stället. Sommarvattnet är ännu inte avstängt och tappkram finns utomhus.

Fredag morgon.

Matte ringde den tidigare anlitade rörfirman för hjälp redan klockan sju. De hade lagt ner seviceavdelningen och hänvisade till en annan firma i en annan kommun. Matte ringde. "Jo vi har en kille som heter Håkan. Jag skall höra med honom och återkommer strax." Matte hann knappt släppa telefonen förrän det  ringde igen. "Håkan kommer snart och hjälper er. Han ringer om en stund!" Matte kunde inte tro att detta verkligen hände! Håkan ringde och befann sig redan i Arninge för att köpa en ny hydropress och rördelar. Fick en vägbeskrivning och plötsligt dök han upp i den lilla stugan i skogen. Klockan 10 var han klar och önskade trevlig helg med indraget vatten i stället för vid husknuten!

Matte hade haft besök av en manlig ängel i skitiga kläder, med ett stort hjärta och ett stort smil!

Hundarna var glada denna morgon, då de först fick ett tidigt besök av Cockermatte som flyttat och alltid är lika varmt välkommen i stugan! Sedan fick de besök av en person som älskade hundar och kröp på golvet.....  Aili blev så övermåttan förtjust att Matte satte alla hundarna bakom galler så att vattenförsörjningen säkrades. 

En bra start på fredagen!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)