Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄRLIG LÄSNING!

2020-07-19

Lördag.

På FB kan Husse och Matte se fler Lapska träna trix och förare krypa på marken som hopphinder! Till sin stora glädje! Då syftet med att lägga ut filmer på de egna två Lapskas avancerande som cirkushundar varit just detta! Att inspirera fler att vara aktiva med sina Lapska Vallhundar! En arbetande hundras som beöver få vara aktiv på ett sätt som involverar både kropp och knopp! Det är inte så himla viktigt VAD de får göra tillsammans med sina förare. BARA MAN GÖR NÅGOT! Helst något för rasen passande dock, då det är naturligare för hunden om man arbetar med och inte emot individen. De Lapska beöver mer än att få gå i skog och mark med sina människor för att vara harmoniska och må bra. Renar kan inte alla ha, men jobba med sina hundar kan alla - på något sätt! Oavsett ålder hos alla inblandade.

Kan Matte inspirera bara en enda att vara aktiv med sin hund på något sätt,  genom att själv lära Modji 11½ år helt nya färdigheter, liksom hennes dotter Aili 6½ år, så blir Matte lycklig. Kan Matte som varande 70+ inspirera andra att testa nya saker med sina hundar så blir Matte lycklig. Man får aldrig sluta vara nyfiken och våga prova något nytt. Hundarna älskar när man leker med dem och träning på ett positivt sätt i positiv anda är lek för hundarna!

Att lägga ut filmer på sig själv (utan minsta tanke på klädsel och annat när Husse filmar) bjuder emot skall ni veta, men vad gör man inte för den goda sakens skull....   Man får bjuda lite på sig själv.

Ailis dotter Násste och syster Saivi tränar trix på samma nivå och sköter sig med den äran! De har just lärt sig åka skateboard och spela piano! Vilket stycke vet inte Matte, men man brukade få börja med Beethoven: Bagatelle in A Minor, WoO 59 "Für Elise" när Matte var ung. En Gátchis Cirkus kanske är på väg att starta?! 

Klicka för större bild.

På lördagförmiddagen, medan husets framsida ännu låg i skugga, kröp Husse in under huset för att hitta lämpliga brädor för att träna in ännu ett trix på nivån Expert Trick Dog. Hunden skulle gå på två plankor lagda parallellt, med höger benpar på den ena och vänster benpar på den andra. Ett första test och inskickad film nobbades, då plankorna var för korta. Minst två meter skulle de vara, så Husse fick krypa en vända till under stugan och leta. Den som söker finner och sedan kunde plankorna läggas ut mellan trädgårdssoffa och stol, lite ovan marken. Inte innebar det några problem för de båda räddningssöktränade Lapska att gå över dessa lätt sviktande brädor. Filmerna på båda godkändes. 

Hundarna fick sedan vara ensamma hemma en stund medan Husse och Matte for ner på byn föra att hämta ut förbeställd och betald mat på Ica. En service för riskgruppen 70+. Tillsammans med fler gamlingar stod så Husse och Matte där och väntade på att få hämta färdigpackade matkassar, när andra i samma åldergrupp obekymrat traskade fram och tillbaka genom entrén utan avstånd och minglade i en butik med trängsel. Att lägga till några varor, som f'ärskt butiksbakat fikabröd var inga problem och kunde betalas med Swish. Bra service!

Dagen blev het och Lapskflocken tog siesta. Matte vilade kroppen efter hårt dräneringsarbete i ett par dagar. Återhämtning med gofika och slappande i skuggan, efter ännu ett avklarat moment för cirkushundarna.

Med den sjunkande solen i kvällningen vaknade livsandarna till liv hos både två- och fyrbenta. Husse tog en skogspromenad med hundarna efter middagen, som bestod av den första egna potatisen direkt ur pallkrageodlingen och sill. Det är lyx att kunna ta upp potatis och skölja den vid gårdspumpen för att sedan koka den pinfärsk! 

Hemkommen från skogen fick Aili ett tokryck! Hon rusade runt på gräsmattan så bakbenen passerade frambenen! Hon låg i kurvorna där hon rusade som en urflippad duracellkanin i åttor och serpentiner! Hon ville få fart på morsan som tog det säkra före det osäkra och höll sig undan! Aili kokade fullständigt över av lagrad energi och nu exploderade hon i ett energiutbrott som liknade ett vulkanutbrott. Hon hade aldrig hunnit fastna ens på film.

Aili skulle hämta en leksak i leksakskorgen och upptäckte en nyhet! Hur det kunde sätta ännu mer fart på den exploderade tokhunden kan inte Matte begripa. Ett par uttjänta strumpor ihoprullade som en boll fick Aili att slå knut på sig själv i detta läge. Hon bjöd upp Matte till kamp och att kampa med två tunna strumpor i en liten klump går ju inte. Varför Matte separerade de båda strumporna och kampade med Aili med en av dem. Jäklar vad mycket kamp det finns i Aili! Som på ett MH totalt saknar kamplust. Nu drogs sockan nästan sönder och ett och annat blåmärke fick Mattes tunnhudade högerhand.

Då fick Matte en idé. Matte stoppade ner sockan lite lätt i bakfickan och bad åskådaren Husse att filma. Aili svarade fint på inviten och plötsligt var ännu ett moment på nivån Expert Trick Dog avklarat! Detta har Aili aldrig tidigare gjort och nu "bara blev det". Rätt tillfälle helt enkelt. Mer kamp blev det efteråt, ända till dess Aili tog med sig sockan och drog iväg och lämnade den på gräsmattan. Färdiglekt.

Modji hade varit åskådare och bjöds nu upp till kamp med den strumpa Aili ansåg varit hennes. Aili fick vila i uterummet. Modji svarade direkt på Mattes inbjudan. Inte för inte har Modji haft smeknamnet "Kamphunden Modji"/ "Lapsk kamphund"! Matte stoppade sockan i bakfickan och med självklarhet drog Modji ut den ur fickan och överlämnade den till Matte. Husse fick allt på film och så var även Modji klar med ännu ett moment, helt oplanerat.

På FB visar Modji de tre moment de båda Lapska nu har fått godkända på denna nivå. Två moment återstår. Filmer kan tyvärr inte läggas ut här då formatet är fel.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)