Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GENOMBLÅSTA

2016-10-17

Söndag.

Hela dagen tillbringade Lapskflocken ute på tomten. Nästan hela dagen blåste det isande kallt längs dalgången med den lilla bäcken. Samma väder som dagen innan med mulet, sju grader och blåst. Mycket frisk luft fick Lapskflocken vid bäcken i sina lungor denna helg.

Husse och Matte höll sig fullt sysselsatta med allt möjligt som den som bor i lägenhet slipper. Men trädgårds- och vedrelaterade arbetsuppgifter ger frisk luft och motion. Samt ont i ryggen och på andra ställen....  Men det är ju ändå så härligt för hundarna att ha en inhägnad tomt att vistas på! Men gudarna skall veta att minsta harkling bromsas så att det inte blir ett skall, för att inte spela den synnerligen lättstörda unga kvinnan i händerna. Som anser sig störas "Dygnet runt. Dock inte mellan 22.00 och 06.00". Enligt en ifylld blankett insänd till kommunen.

Helt fantastiskt vore det för många att utöver dygnets alla timmar hitta  extratimmar.

Men skämt åsido så hålls hundarna kort och får knappt leka i den rådande situationen. Oavsett att övriga grannar upprörts över denna anmälan mot Lapskflocken. Husse och Matte anser sig själva och anses av övriga grannar ha en god hundhållning utan störande hundar. Men det räcker som sagt om en enda individ gör en anmälan baserad på regelrätta lögner. Familjens tre Lapska skäller inte dygnet runt utomhus.

Matte grävde en stor och djup grop för att plantera en av en vänligt sinnad granne skänkt syrénbuske modell större. DÅ tyckte Modji att Matte skulle ha dragkamp med henne! Precis som när Modji var ett knytt och dumpade sina olika kampleksaker i groparna Matte grävde i trädgården, för att hon säker skulle se dem! Inför åttaårsdagen den 1 december har Modji blivit lekfullare. Hon tog en paus när hon blev mamma. Aili har liksom fyllt väldigt mycket utrymme alldeles på egen hand, vild som hon är. Men nu börjar Modji ta initiativ till lekarna och bjuder in sin dotter. Gradvis har hon tagit över när Aili bjudit in Matte till dragkamper och annan lek. Modji lekte som liten väldigt mycket med sin mamma Násti. Men Modjis egen dotter har liksom manglat ner en lätt förskräckt Modji när leken bara blivit snabbare och vildare. Modji har varit alldeles för snäll och tålmodig mot Aili! Modji är en hund som undviker konflikter i alla lägen. Det har inte hennes dotter gjort. Men hon är väl som både Mormor Násti och Mormorsmor Gázzi, som upplevdes som lite  vuxna först vid fyra års ålder. Modji har avvikit och börjat kännas vuxen redan som treåring. Aili har en hel del från Modji men inte allt. Aili är liksom "extra allt" i vissa lägen. Än så länge. Liksom sin bror där uppe i nordligaste Norge bland renarna. Där har vildbasaren ytor att springa på!

Så plötsligt, vid femtiden, stängde någon av den stora fläkten! Blåsten upphörde tvärt! De sju graderna ute kom att kännas riktigt behagliga och nu hade Husse lastat släpet fullt med allt trädgårdavfall som Matte producerat under dagen, den nya Syrénen stod fin framför huset. Lapskflocken hade hunnit med en hel del under dagen. Husse och Matte kände sig nöjda och runt omkring glödde hösten utan solens hjälp. Det är en förmån att få bo ute i skogen denna årstid. På altanen i vinkeln mellan huset och tillbyggnaden sitter man fint och dinglar med benen som på en brygga. Hundarna älskar denna utsiktsplats och Husse vilade ryggen liggande raklång. Då fixade Matte en välförtjänt liten drink före maten när skymningen började falla. Den intogs där ute och det kändes gott när värmen spred sig inombords! 

Sedan tog Husse med hundarna på en kort tur i skogen när Matte fixade middagen, som intogs i stearinljusens sken i uterummet. Liksom varje kväll än så länge. Där terrassvärmaren spred ljuvlig värme från ovan!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 1

2016-10-17 17:57:32 - Anneli m flock

Men så fint ni har!
Kom gärna och "homestyla" hemma hos Insjöflocken!
Tasshälsningar! Anneli m flock(flower)(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)