Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN DAG I BLÅBÄRSRISET, foton

2021-09-21

Måndag.

Lapskflocken har två revir, ett permanent och ett "extra", för att hundarna skall kunna få vara hundar i sin "egen lilla skog". En liten stuga med en stor inhägnad tomt i skogskanten. I utkanten av en skärgårdsby vid kusten i Roslagen och bara en dryg halvtimme hemifrån. En plats att åka till där tiden stått stilla, när omgivningen bebyggs med villor. En liten oisolerad stuga men med el och vatten - kallt och varmt indraget i köket, men utan toa inne. Utedass i längan med snickarbod och vedbod och inget avlopp. Som ett litet torp som ger en bild av hur livet såg ut i trakten när Matte som liten besökte byn. Utan att då ha en aning om att hon skulle vara tillbaka efter sextio år. 

Hit åkte flocken på måndagen för att röja lite sly på tomten, klippa gräset och beskära det lilla äppelträdet, samt för att bara vara. När det permanenta reviret i ett fritidshusområde allt mer känns som ett villaområde när antalet permanentboende ökat påtagligt och därmed trafiken tätt inpå stugan. Här vid Torpet får Modji och Aili ägna sig åt sitt. Dörrarna står alltid öppna och de kan vara ute eller inne som de behagar. Nu hade något djur bökat runt lite kring stugan och gissningen var grävling, men hur i hela friden kunde den komma igenom de små maskorna nertill på fårnätet?! Inte någon stans var nätet upptryckt eller böjt eller förändrat och låg kvar dikt mot marken runt om hela tomten. Rådjur? Men nätet är hundratjugo högt och rådjuren brukar inte komma in. Kvarstod mårdhund som fångats på viltkamera i byn. En invasiv art som är mycket skygg och jagas. Vem som än nu varit på besök hade i varje fall lämnat mängder med doftspår för de två Lapskdamerna att kolla upp! De for omkring på hela tomten en god stund efter ankomsten och till slut hade de pinkat in reviret längs med staketet ordentligt! Aili placerade även en strategisk hög lite ovanligt väl synlig. Båda hundarna skiter annars diskret intill staketet.

Husse klippte gräs, Matte röjde sly och beskar äppelträdet och hundarna åt blåbär. Det finns mycket blåbärsris på tomten och det fanns mycket bär kvar åt dem att äta. Tomten ligger i en sluttning i sydvästläge och hålls lagom fuktig med avrinning från berget bakom. Så småningom blev det fikadags och plötsligt gjorde sig Modji och Aili synliga vid fikabordet på den lilla altanen. I hopp om fallande brödmulor från smörgåsar eller fikabröd. Modji har både mycket god syn och hörsel och minsta lilla brödsmula ser hon falla! Snabb är hon även i konkurens med dottern Aili!

Klicka för större bilder.

Efter fikapausen använde Matte den ihopskrynklade bullpåsen som apport, vid lite apporteringsträning på olika sätt. Motivationen hos hundarna var stor! Modji var dock initialt aningen tveksam till huruvida hon skulle släppa den väldoftande pappersapporten eller ej. Hundarna fick leta efter apporten i blåbärsriset, plocka den från gräsmattan, avlämna direkt, bära ett längre stycke, samt springa till Husse för att överlämna den. Lite varierad träning alltså.

Sedan tyckte Aili att det var dags för lite middagssömn och drog sig undan i stugan. Modji fortsatte med blåbärsätandet och  Husse och Matte jobbade på för att få så mycket som möjligt gjort innan hemfärd. Då släpet var med och skulle fyllas för färd till återvinningen med framför allt  beskuren hassel.  Gärna hassel! Men i små buskage. När Husse var klar med sitt fick han bistå Matte som behövde klättra överst på trappstegen för att beskära de högsta grenarna i äppelträdet. Med Husses stadiga tag i stegen vågade Matte ställa sig högst upp med grensaxen. Även allt som klippts bort på äppelträdet skulle med till tippen. Att bekära äppelträdet iklädd en stor stickad tröja var en väldigt dum idé. Gör inte det! Titt som tätt häktade något vasst i maskorna i tröjan och höll fast Matte, som måste tråckla sig loss innan hon kunde fortsätta klippa. Modji verkade lite bekymrad och höll sig nu i närheten av Matte, som balanserade i toppen av trädet.

Det blev en sen middag för Lapskflocken som inte kom hem förrän i skymningen. Modji och Aili somnade sedan gott framför braskaminen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)