Lördag.
Så snart Lapskflocken var klar på morgonen, efter kaffe vid braskaminen och läsande av morgontidningen, bar det av norrut. Mot grannkommunen Norrtälje - "Roslagens huvudstad." Här finns flera apotek och jakten på Mattes medicin fortsatte. Varken i Arninge (Täby) eller i Åkersberga stod den att finna. Tomt i hyllorna. Matte tänkte beta av Norrtäljes apotek, ett efter ett, med början längst i söder. Det blev genast napp på apoteket vid handelsplatsen Norrtäljeporten! Killen i receptdisken förstod inte alls vad som orsakat de tomma hyllorna söderöver. Väl på plats vid en matbutik, passade Matte på och kompletteringshandlade lite. Med dagens bensinpris och boende en mil från närmaste matbutik måste man tänka till lite extra och få så mycket som möjligt gjort på en och samma tur hemifrån.
Den ukrainska flaggan vajade jämte den svenska flaggan på brandstationen, mitt emot handelsplatsen vid den södra infarten. Roslagen har varit utsatt för rysk invasion både på 1700-talet och på 1800-talet. Enligt olika källor är det inte det gamla Sovjet Putin strävar mot. Snarare det gamla Tsarryssland där även Finland hörde till Ryssland. Rapport-nyheter på lördagen. På Åland finns en rysk kyrkogård, på Prästö nära Bomarsunds fästning. Sverige förlorade Finland med Åland till Ryssland, i kriget mot Ryssland 1808-1809.
ANFALL OCH DEMILITARISERING
Krimkriget 1853-56 ledde till att den engelska flottan seglade in i Östersjön och angrep mål längs den finska kusten. Det mest lockande målet var Bomarsunds fästning och i augusti 1854 landsteg 12.000 engelska och franska soldater.
Samtidigt närmade sig ett fyrtiotal ångdrivna krigsfartyg söderifrån medan försvaret var byggt för anfall av segelfartyg från norr. Den 13 augusti gick soldaterna till anfall samtidigt som krigsfartygen utsatte fästningen för en massiv kanoneld.
Den 16 augusti kapitulerade kommendanten Bodisco. Bomarsund blev aldrig färdigbyggd och ett par veckor senare sprängdes fästningen av segrarna. Teglen togs tillvara på olika ställen och kan ses i byggnader som Uspenskijkatedralen och Alexandersteatern i Helsingfors.
Vid freden i Paris 1856 drev Sverige igenom en internationell konvention som förbjöd ryssarna att befästa Åland. Sedan dess är Åland ett demilitariserat område och åländska män har ingen värnplikt. Ryska tiden varade fram till Finlands självständighet 1917.
En liten historielektion och en påminnelse om en tid inte alltför långt borta. En generation bara. Glömt av många i Sverige, men inte i Finland. Inte på Åland. Hur mycket pratar man om detta i skolan i Sverige nuförtiden? Även det finska vinterkriget bör man minnas. Även i Sverige.
"Finlands sak är vår" var en paroll som fick många svenskar att strida för Finland mot Ryssland.
Det är inte så konstigt att rysskräcken - "fienden kommer från öster" var påtagligt närvarande när Matte växte upp i Södra Roslagen, med många kontakter i Finland och på Åland. Hotet från Ryssland. Ryssugnar och härjningarna på 1700-talet talades det ofta om längs kusten och i skärgården. Vår historia bär vi med oss.
Solen sken när Lapskflocken kom hem och hela eftermiddagen tillbringades utomhus. Det blåste och det var bara några få plusgrader efter en mycket kall natt. Matte tog en hundpromenad och det gjorde många andra som kommit ut till sina fritidshus över helgen och överraskades totalt av den myckna snön och de isiga vägarna. De fick skotta sig in till sina tomter genom höga och hårdfrusna plogvallar och halkigt blev det att gå utan broddar. I Norrtälje var det nästan barmark och likaså en mil söderut. Lapskreviret förefaller ha ett alldeles eget klimat med tjockt med snö ännu. Andra pratar vår och vårblommor som tittar upp runt omkring. Lapskflocken har vinter. Matte hackar bort snöhögarna bit för bit, ett stycke varje dag. Det känns i kroppen. Hårt kroppsarbete skingrar tankarna på det spända läget.